ΣΥΡΙΖΑ: Στα ύψη οι αντιπολιτευτικοί τόνοι για οικονομία και… 7,5 δισ. – Το μήνυμα Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Στα ύψη οι αντιπολιτευτικοί τόνοι για οικονομία και… 7,5 δισ. – Το μήνυμα Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

Όσο κι αν τα εθνικά θέματα μονοπωλούν το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη στροφή των συμμάχων στις σχέσεις τους με τον Ερντογάν, τα προβλήματα της οικονομίας είναι εδώ και σε αυτά θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο κάδρο της προεκλογικής σύγκρουσης και τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης που ξεπερνούν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η προειδοποίησή του ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί μετά τις εκλογές αφορά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το δίλημμα σαφές, θα επιτρέψει στη ΝΔ να το συνεχίσει ή θα συνεργαστεί;

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τώρα που ο εκλογικός διάδρομος σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε καθώς από χθες η κυβέρνηση δεν περιμένει εντάσεις στο Αιγαίο μέσα στους επόμενους μήνες της τουριστικής περιόδου ερμηνεύοντας και το μήνυμα Μπάιντεν στον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας υπέδειξε ευθέως στον Πρωθυπουργό την ευκαιρία που έχει με το θεσμικό του ρόλο να ξεκαθαρίσει το τοπίο της ημερομηνίας των εκλογών και να παραδεχτεί και να ανακοινώσει ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο.

Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αποτελούν επί μακρόν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης μια και στο τέλος οι πολίτες συσπειρώνονται κάτω από τη σημαία αφενός και αφετέρου η τοξικότητα και πόλωση που μπορεί να γεννήσουν στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να φέρουν και έναν δυσβάσταχτο διχασμό της κοινωνίας που ήδη δοκιμάζεται από τα εσωτερικά προβλήματα.

7,5 δισ. ευρώ αναθέσεις

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της σπατάλης και της ασυδοσίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με τα ταμεία του κράτους.

Μόνο το τετράμηνο Νοεμβρίου Φεβρουαρίου προστέθηκε άλλο 1 δισ. στα χρήματα που πήγαν σε τσέπες ημετέρων και φίλων της ΝΔ, όταν όπως παρατηρούν ενάμιση δισεκατομμύριο είναι τα έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚ στα καύσιμα και η κυβέρνηση επιμένει να μην τον μειώνει στα κατώτατα επιτρεπτά όρια που ορίζει η ΕΕ για την ανάγκη ξεπεράσματος της πληθωριστικής πίεσης που ασκεί στα κράτη η άνοδος των τιμών πετρελαίου και ενέργειας διεθνώς.

  • Συνολικά οι απευθείας αναθέσεις έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 7,5δισ. ευρώ και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πλέον που μπορεί να φτάσει αυτό το ποσό στο τέλος της χρονιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να σηκώνει μόνος του αυτό το θέμα όταν το ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα σηκώνει τους τόνους απέναντι στη σπατάλη που γίνεται με τις πλάτες του Μεγάρου Μαξίμου και αυτό το ζήτημα όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει και το κυρίαρχο δίλημμα που θα καθορίσει τουλάχιστον το ηθικό σκέλος της πολιτικής σύγκρουσης και των κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις εκλογές.

Ισχυρή εντολή  

Τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και στη χθεσινή συνέντευξή του στο OPEN ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει αυτό που εδώ και αρκετούς μήνες τώρα, ότι μετά τις εκλογές το πάρτι θα τελειώσει. Προϋπόθεση, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές όπως είπε, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και μάλιστα με καθαρή διαφορά.

  • Στην Βουλή μάλιστα επανέλαβε και τη δέσμευση προειδοποίηση ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας αν βρεθεί με την ευθύνη της διακυβέρνησης θα κινήσει τις διαδικασίες είτε  κοινοβουλευτικές είτε δικαστικές για να διερευνήσει σε ποιες τσέπες κατέληξαν όλα αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού, όταν όλο το διάστημα της οικονομικής κρίσης οι πολίτες καλούνται να επιβιώσουν και να εξαντλήσουν τα όποια αποθέματα τους είχαν μείνει για να πληρώσουν άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η καθαρή διαφορά λοιπόν που ζητά από τους πολίτες στην κάλπη της απλής αναλογικής έχει ακριβώς να κάνει με αυτά τα θέματα, τόσο της υλοποίησης ενός κοινωνικού προγράμματος για το οποίο κρίσιμη παράμετρος αποτελεί μια ισχυρή λαϊκή εντολή μπροστά στις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν από το Φθινόπωρο, όσο όμως και της απόδοσης των ευθυνών για την επανάληψη αυτού που συνέβη το 2008 και το 2015 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, δηλαδή να αφήνουν άδεια τα ταμεία της χώρας.

Το κρίμα

«Δεν έχω κανένα άγχος να εξηγήσω τίποτα στον κ. Ανδρουλάκη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερτονίσει ακριβώς ότι μπορεί ενόψει εκλογών τα κόμματα θα δώσουν τη μάχη αντιπαραθετικά και ανταγωνιστικά ωστόσο η κατάσταση με τη σημερινή κυβέρνηση είναι γνωστή και το αν θα μείνει η Δεξιά να συνεχίζει αυτή την πολιτική της θα είναι το κυρίαρχο ερώτημα.

  • Και το κυριότερο ότι αν ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να βάλει τέλος και εκείνος σε αυτό το πάρτι της ΝΔ με τα οικονομικά του κράτους θα φανεί αμέσως μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.

Και απέναντι στο επιχείρημα της αστάθειας και του κινδύνου της ακυβερνησίας που επικαλείται η ΝΔ για να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα παιχνίδι υπευθυνότητας και κυβερνητισμού βρίσκει απέναντι και το άλλο ερώτημα που θέτει και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει  σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή.  

«Λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται, αν θα αναλάβει ο ίδιος να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες κάλπες, θα είναι μια δική του επιλογή, θα τη χρεωθεί πολιτικά».

Avatar

Παναγιώτης Δρίβας