ΣΥΡΙΖΑ για Μαδρίτη: “Τι έγιναν οι κορώνες της κυβέρνησης για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία;”

 ΣΥΡΙΖΑ για Μαδρίτη: “Τι έγιναν οι κορώνες της κυβέρνησης για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία;”

Στο “παράδοξο” της κατάργησης του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ως αντάλλαγμα για την άρση του βέτο της ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εστιάζει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κι αυτό, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, ίσως προκαλέσει και μία γενικότερη άρση του εμπάγκο και από τις ΗΠΑ.

Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν:

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν Σουηδία/Φινλανδία με την Τουρκία προκειμένου να δώσει πράσινο φως στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ, οι τρεις χώρες «δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν εθνικά εμπάργκο όπλων μεταξύ τους. Η Σουηδία αλλάζει το εθνικό κανονιστικό της πλαίσιο για έλεγχο όπλων σε σχέση με Συμμάχους ΝΑΤΟ.».

Παράλληλα, στο άρθρο 8 σημείο 7 «η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να στηρίξουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της Τουρκίας… στις υφιστάμενες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για Στρατιωτική κινητικότητα.»

Αυτό σημαίνει ότι Φινλανδία/Σουηδία δεσμεύονται ότι θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία χωρίς περιορισμούς και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στις αμυντικές δομές και δομές ασφαλείας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση δηλώνει ότι το μνημόνιο «ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»!!!!

Η Κυβέρνηση που έλεγε ότι το Oruc Reis «το πήρε ο αέρας» όταν πρωτοπαραβίασε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στη συνέχεια ότι «δεν μπορεί να κάνει έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος» ενώ έφτανε έξω από την Ρόδο και το Καστελόριζο, συνεχίζει την απαράδεκτη προπαγάνδα της εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και με την στάση της αποθρασύνει και την Τουρκία ενώ δίνει το μήνυμα σε Σουηδία/Φινλανδία και άλλες χώρες στο μέλλον, ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα με τη στήριξη στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο αλλά την «ικανοποιεί». Τι έγιναν οι κορώνες για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία;

Σεραφείμ Κοτρώτσος