Σύνοδος ΝΑΤΟ: Δύο “ξένοι” Μητσοτάκης Ερντογάν στη Μαδρίτη – Οι άμυνες της Αθήνας στις επιθέσεις της Άγκυρας για τα νησιά

 Σύνοδος ΝΑΤΟ: Δύο “ξένοι” Μητσοτάκης Ερντογάν στη Μαδρίτη – Οι άμυνες της Αθήνας στις επιθέσεις της Άγκυρας για τα νησιά

Για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο αλλά προπαντός για μια ενδεχόμενη «σύγκρουση» με τον Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται πυρετωδώς ο πρωθυπουργός. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην από την τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο. Το σκηνικό στη Μαδρίτη μυρίζει μπαρούτι από την κλιμακούμενη ένταση της Άγκυρας με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί πως θα θέσει στη Σύνοδο θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» από την Ελλάδα!!!

Της Άννας Καραβοκύρη

Το κυβερνητικό επιτελείο όλο το προηγούμενο διάστημα έχει εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης του πρωθυπουργού σε κάθε πιθανή πρόκληση του Τούρκου προέδρου, στη Μαδρίτη.

  • Η Αθήνα δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την αυστηρή αναφορά κατά της Τουρκίας που ενσωματώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και αντίστοιχα η Άγκυρα δεν κρύβει την δυσαρέσκεια της για την στάση της Έ.Ε.

Αυτό που προβληματίζει την Αθήνα είναι η στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει επιλέξει να κρατήσει ίσες αποστάσεις απέναντι στις δύο χώρες.

 Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται πως το κλίμα για την Τουρκία είναι φορτισμένο αλλά ξεκαθαρίζουν πως «δεν θα πέσουν στην παγίδα των προκλήσεων που τους στήνει ο Ερντογάν».

  • «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα για το εύρος και τη σοβαρότητα του τουρκικού αναθεωρητισμού σε περίπτωση που προκληθούμε» τονίζουν πηγές από το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Μαδρίτη έχοντας στον χαρτοφύλακα του έναν πλήρη φάκελο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνική νησιά και την κρίσιμη για το ΝΑΤΟ περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

  • Η απειλή του casus belli από την Άγκυρα για μια χώρα της Συμμαχίας και η αποβατική δύναμη που διαθέτει απέναντι από τα ελληνικά νησιά «είναι ακράδαντα στοιχεία για το ποιος απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει επιτέλους η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι νομικά παντελώς ανυπόστατη.

«Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή fora πολύ εμπεριστατωμένα ακυρώνοντας όλη την τουρκική επιχειρηματολογία» υπογραμμίζουν κι επισημαίνουν πως «αν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζουν πως η ελληνική πλευρά θα εξακολουθήσει να καλεί την  Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, με κανόνες καλής γειτονίας.

  • Ξεκαθαρίζουν όμως πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και θα διαχωρίζουμε πάντα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από τα θέματα εσωτερικής κατανάλωσης».

Παναγιώτης Δρίβας