Σύνοδος Κορυφής: Καμία πρόοδος στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας – Οι 27 «πετούν το μπαλάκι» στην Κομισιόν – Ντράγκι: “Το πλαφόν θα συζητηθεί τον Οκτώβριο”

 Σύνοδος Κορυφής: Καμία πρόοδος στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας – Οι 27 «πετούν το μπαλάκι» στην Κομισιόν – Ντράγκι: “Το πλαφόν θα συζητηθεί τον Οκτώβριο”

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, με τους «27» να ζητούν εκ νέου από την Κομισιόν να διερευνήσει τρόπους για περιορισμό των τιμών.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ανωτάτων ορίων, τονίζουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της ενέργειας, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνονται τα εξής:

«Υπενθυμίζοντας τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και τα συμπεράσματά της 21ης-22ας Οκτωβρίου 2021, της 24ης-25ης Μαρτίου 2022 και της 30ης-31ης Μαΐου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών εισαγωγής, όπου χρειάζεται.

Ενόψει της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειές της, επειγόντως, με σκοπό την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, μαζί με την Επιτροπή, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στενότερο ενεργειακό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών».

Απορρίφθηκε η πρόταση Ντράγκι για έκτακτη Σύνοδο τον Ιούλιο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι το θέμα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μην αποκλείοντας μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, για το θέμα της ενέργειας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η βάση για συζήτηση. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Η μελέτη αυτή της Επιτροπής θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο, εκτίμησε ο Μ. Ντράγκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα δράση για το θέμα του πλαφόν, όμως κάποιες χώρες είναι διστακτικές. Ερωτηθείς για τη θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, ο Μ. Ντράγκι απάντησε ότι το Βερολίνο, όπως και άλλες χώρες που ήταν αρνητικές, όπως η Ολλανδία, σταδιακά μετακινούνται προς την κατεύθυνση της Ιταλίας. Και μόνο που υπάρχει ημερομηνία για να συζητηθεί το θέμα του πλαφόν είναι μία πρόοδος, έκρινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο Οκτώβρης είναι πολύ μακριά για να γίνει αυτή η συζήτηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε: «Φυσικά και θα μπορούσε να είναι αργά». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, θα χρειαστεί να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να ληφθούν τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στο θέμα της ενέργειας και η Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει για κοινές αγορές, προμήθειες και αποθέματα ενέργειας. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί αυτό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τα ενεργειακό υπογράμμισε ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην αγορά ηλεκτρισμού. Πρόταση του είναι, ξεκαθάρισε, να υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο και να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει τις αποφάσεις μόνο των Ευρωπαίων και θα εξακολουθεί να στηρίζει οικογένειες και επιχειρήσεις όπως έχει κάνει την τελευταία περίοδο. «Εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες ώστε να μπορέσουμε στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες να μειώσουμε τις επιπτώσεις», είπε.

Θεόκριτος Αργυριάδης