Συναγερμός στην Ευρώπη: Η Gazprom μειώνει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream κατά το ένα τρίτο – Μήνυμα της Μόσχας

 Συναγερμός στην Ευρώπη: Η Gazprom μειώνει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream κατά το ένα τρίτο – Μήνυμα της Μόσχας

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει και άλλο, κατά το ένα τρίτο, την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream επειδή αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens.

«Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια». Κατά συνέπεια, η καθημερινή παραγωγή θα μειωθεί την Πέμπτη από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί την Τρίτη μια πρώτη μείωση, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ.

Γύρω στις 15.00 (ώρα Βερολίνου), η ροή μέσω του αγωγού Nord Stream παρέμενε αμετάβλητη, στις 44,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα, σε σύγκριση με μια ώρα νωρίτερα.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέφερε ότι επί του παρόντος παρακολουθεί την κατάσταση και εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια περαιτέρω μείωση στον ανεφοδιασμό.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ακόμη εξασφαλισμένη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Αναστάτωση στην Ιταλία

Στις πιθανές επιπτώσεις μετά τη σημερινή απόφαση της Gazprom να μειώσει κατά 15% την παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία αναφέρεται ο ιταλικός τύπος.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή μπορεί να συνδέεται με την επίσκεψη -που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί αύριο- του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο. Μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση, δηλαδή, λόγω και της ιταλικής θέσης, υπέρ μιας ανοικτής και αταλάντευτης στήριξης της Ουκρανίας.

«Στον αέρα» η αποθήκευση;

Παράλληλα, η εφημερίδα Il Messaggero της Ρώμης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η μείωση αυτή της παροχής φυσικού αερίου θα είναι προσωρινή, ή θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

«Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποθήκευσης, είμαστε λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά πιο χαμηλά απ΄ότι την περσινή χρονιά. Συνεχίζω, πάντως, να είμαι αισιόδοξος» δήλωσε πρόσφατα ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθάκων, Eni.

«Μήνυμα» της Μόσχας

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, επίσης, στην φάση αυτή, η διάθεση φυσικού αερίου στην Ιταλία ξεπερνά την ζήτηση. Η πρώτη αγγίζει τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα και η δεύτερη δεν ξεπερνά τα  160. «Η κίνηση της Μόσχας, όμως, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη: ότι έστω και αν, προς το  παρόν δεν υπάρχουν πρακτικές συνέπειες, αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς αναλυτές, τέλος, η μείωση εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ιταλία και την Γερμανία, έχει και έναν καθαρά οικονομικό στόχο: να αυξηθεί, και πάλι, η τιμή του αερίου στις αγορές της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Avatar

Μανώλης Δράκος