Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες ασφάλειας της Άγκυρας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες ασφάλειας της Άγκυρας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Μιλώντας μαζί με τον Πρόεδρο Niinistö, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη σκανδιναβική περιοχή της Συμμαχίας. «Οι Σύμμαχοι εξετάζουν τα επόμενα βήματα στην πορεία σας προς το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών ανησυχιών για την τρομοκρατική ομάδα PKK», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Έτσι, παραμένω σε στενή επαφή με εσάς, Sauli, και τους συναδέλφους σας, με τη Σουηδία και με τη Σύμμαχό μας Τουρκία στο δρόμο προς τα εμπρός. Το επιτελείο μου παραμένει επίσης σε στενό διάλογο με αξιωματούχους και από τις τρεις χώρες, για να αντιμετωπίσει τις νόμιμες τουρκικές ανησυχίες και να προχωρήσει στην ένταξή σας στη Συμμαχία μας», είπε.

Απαντώντας σε ερωτηση Φινλανδής δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε:

Η Σύνοδος Κορυφής στη Μαδρίτη δεν ήταν ποτέ προθεσμία. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να δω αυτό να λυθεί το συντομότερο δυνατό. Και ως εκ τούτου, εργαζόμαστε σκληρά με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ την Τουρκία, καθώς και με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έθεσε η Τουρκία. Και αυτές είναι εύλογες ανησυχίες. Πρόκειται για την τρομοκρατία και για τις εξαγωγές όπλων. Και πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση, καθώς είναι έθνος της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και η Τουρκία έχει παίξει βασικό ρόλο στον αγώνα μας ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS / DAESH. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία. Και ότι η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία. Και τώρα παίζουν επίσης βασικό ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τον τρόπο εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία. Έτσι, όταν ένας ζωτικής σημασίας, βασικός Σύμμαχος όπως η Τουρκία εγείρει μια ανησυχία όπως η τρομοκρατία, τότε φυσικά πρέπει να καθίσουμε και να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Και τότε χαιρετίζουμε επίσης το σαφές μήνυμα από τη Φινλανδία και τον Πρόεδρο Niinistö, και τη Σουηδία, ότι στην πραγματικότητα είναι έτοιμοι να καθίσουν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα και να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλειά τους, θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Ο βασικός σύμμαχος όπως η Τουρκία εγείρει μια ανησυχία όπως η τρομοκρατία, τότε φυσικά πρέπει να καθίσουμε και να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Και τότε χαιρετίζουμε επίσης το σαφές μήνυμα από τη Φινλανδία και τον Πρόεδρο Niinistö, και τη Σουηδία, ότι στην πραγματικότητα είναι έτοιμοι να καθίσουν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα και να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλειά τους, θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο.

Avatar

apostolos.staikos