Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι ευρωαγορές- Βουτιά στο πετρέλαιο

 Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι ευρωαγορές- Βουτιά στο πετρέλαιο

Με σημαντικές απώλειες κινούνται οι ευρωαγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Dax χάνει 2,26%, ο Stoxx 600 1,67%, ο CAC 1,8% και ο FTSE 1,3%. Την ίδια στιγμή το ΧΑ υποχωρεί 0,76% στις 834,42 μονάδες.

Μεγάλες απώλειες άνω του 5% σημειώνει το brent που επιστρέφει στα 110 δολάρια.

Αντιθέτως ενισχύεται το φυσικό αέριο που φτάνει τα 126,9 ευρώ, ενώ υποχωρεί ο χρυσός. Mικρές απώλειες στις ασιατικές αγορές.

Σημαντική υποχώρηση που φτάνει το 3% καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς αναμένεται. σύμφωνα με το Reuters, από τον Τζο Μπάιντεν να ζητήσει την αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου των 18,4 cents ανά γαλόνι στη βενζίνη για να αντιμετωπιστούν οι ψηλές τιμές στα καύσιμα λόγω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πολιτικοί αναλυτές, η παύση του εν λόγω φόρου βρίσκει αρνητές στο Κογκρέσο συμπεριλαμβανομένων και πολλών Δημοκρατικών. Προσθέτουν όμως ότι οι υψηλές τιμές της βενζίνης αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας την κίνηση Μπάιντεν στο CNBC οι αναλυτές, σημειώνουν ότι ακόμη και οι έμποροι πετρελαίου αναγνωρίζουν ότι οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υιοθέτηση μιας ακόμη πιο επιθετικής πολιτικής από τη Fed, ενώ αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με εκπροσώπους επτά εταιρειών πετρελαίου.

Σε αυτό το κλίμα, τα futures του αργού πετρελαίου WTI χάνουν 5,49% στα 104,05 δολάρια ανά βαρέλι ενώ τα futrures του πετρελαίου τύπου brent υποχωρούν κατά 4,58% στα 109,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη διήμερη ακρόαση, αυτή την εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο, του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, που θα μπορούσε να δώσει μια ιδέα για τα σχέδια των αρχών για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών.

Πάντως η Goldman Sachs δήλωσε πως προβλέπει ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα πάρουν και πάλι ανοδική πορεία.

«Με τη ζήτηση για βασικά προϊόντα να υπερβαίνει την προσφορά, ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στις αγορές, παρόλο που οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Οι επενδυτές οφείλουν να θυμούνται ότι οι επιβραδύνσεις που προκαλούνται από τη Fed δεν αποτελούν παρά μια βραχυπρόθεσμη άμβλυνση του συμπτώματος, του πληθωρισμού, και όχι ένα φάρμακο για το πρόβλημα, την υποεπένδυση», προσθέτει.

Με απώλειες συνέχισε σήμερα τις σημερινές συναλλαγές η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών καθώς δεν έχουν υποχωρήσει οι φόβοι από τις τάξεις των επενδυτών για το ενδεχόμενο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Την ίδια ώρα, υποχωρούν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται σύμφωνα με το Reuters να ζητήσει την αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου των 18,4 cents ανά γαλόνι στη βενζίνη για να αντιμετωπιστούν οι ψηλές τιμές στα καύσιμα λόγω του πληθωρισμού.

Σε αυτό το κλίμα, στη Νότια Κορέα ο Kospi ηγείται των απωλειών με πτώση 1,73% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα οι απώλειες του Shanghai Composite φτάνουν το 0,33%. Ο δείκτης Shenzhen χάνει 0,44%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 1,24% με τον τεχνολογικό δείκτη Hang Seng Tech να υποχωρεί κατά 2,5%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,15% ενώ ο Topix κινήθηκε οριακά θετικά.

Τέλος, η τιμή του χρυσού υποχωρεί την Τετάρτη καθώς το δολάριο σταθεροποιήθηκε, αν και το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να διαπραγματεύονται σε στενό εύρος τιμών καθώς οι επενδυτές περίμεναν νέα στοιχεία από κορυφαίες κεντρικές τράπεζες σχετικά με τα σχέδια της νομισματικής τους πολιτικής, ειδικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η τιμή σποτ του χρυσού υποχωρεί 0,66% στα 1.826 δολάρια ανά ουγγιά, επεκτείνοντας τις απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% στα 1.828 δολάρια.

Το δολάριο ενισχύθηκε, καθιστώντας τον χρυσό σε τιμή δολαρίου πιο ακριβό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις μαρτυρίες του προέδρου της Fed Jerome Powell στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός θα μπορούσε να είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που ενδέχεται να τεθούν στο στόχαστρο σε έναν πιθανό επόμενο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου.

Η τιμή σποτ του ασημιού υποχωρεί 2,08% στα 21,32 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα χάνει 0,73% στα 932,60 δολάρια και το παλλάδιο σημειώνει απώλειες 0,74% στα 1.849 δολάρια.

Πηγή: liberal.gr

Avatar

Μανώλης Δράκος