Στέϊτ Ντιπάρτμεντ: Ίσες αποστάσεις παρά τον παροξυσμό Ερντογάν- Δεν καταδικάζει τις απειλές της Άγκυρας και παραπέμπει σε…διάλογο

 Στέϊτ Ντιπάρτμεντ: Ίσες αποστάσεις παρά τον παροξυσμό Ερντογάν- Δεν καταδικάζει τις απειλές της Άγκυρας και παραπέμπει σε…διάλογο

Σε συστάσεις για την επίλυση των διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας μέσω της διπλωματίας προέβη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αποκλειστική δήλωση του στον ΑΝΤ1 και τον ανταποκριτή του Θανάση Τσίτσα, ενώ παράλληλα απέφυγε να καταδικάσει τις απειλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν προς την Ελλάδα.

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για το πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζει τις δηλώσεις Ερντογάν που θέτουν ζητήματα αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ απάντησε σχετικά:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις απειλές Ερντογάν και έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο στην τουρκική ηγεσία, ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε στην ΕΡΤ ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστή και να προστατεύεται και σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν πρόσθεσε πως πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά (εννοούν προφανώς αυτά που έχει βάλει στο στόχαστρο η Τουρκία) είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο εκπρόσωπος, τόνισε επίσης στην ΕΡΤ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Σεραφείμ Κοτρώτσος