SPIEF: Θα εμφανιστεί ο Πούτιν στο επιχειρηματικό forum της Αγίας Πετρούπολης;- Έντονο παρασκήνιο για τις συμμετοχές εταιρειών

 SPIEF: Θα εμφανιστεί ο Πούτιν στο επιχειρηματικό forum της Αγίας Πετρούπολης;- Έντονο παρασκήνιο για τις συμμετοχές εταιρειών

Το ετήσιο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ήταν πάντα το εισιτήριο για Ρώσους και ξένους επιχειρηματίες μεγιστάνες που ήθελαν να κερδίσουν την εύνοια του Κρεμλίνου διοργανώνοντας λαμπερά πάρτι ή ανακοινώνοντας μεγάλες επενδύσεις. Εκεί συνήθως είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που έδινε το παρών, κι αυτό αποτελούσε “εγγύηση” για ακόμα πιο προσοδοφόρες επχιειρηματικές δραστηριότητες με τη Μόσχα. Η εισβολή του στην Ουκρανία έχει καταστήσει το συγκεκριμένο forum ραδιενεργό.

Πολλοί επιχειρηματίες ανησυχούν μήπως εμφανιστούν στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, φοβούμενοι ότι μπορεί να τους καταστήσει στόχους κυρώσεων, είπαν τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο. Τουλάχιστον δύο στελέχη δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να φύγουν νωρίς για να αποφύγουν την ομιλία του Πούτιν στην εκδήλωση, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν το αποκορύφωμα.

Κάποιοι ζήτησαν από τους διοργανωτές, το Roscongress, να μην τους συμπεριλάβουν στα μπάνερ με τα σήματα των εταιρειών που συμμετέχουν στο φόρουμ του SPIEF στις 15-18 Ιουνίου. Το Roscongress δεν απάντησε στα αιτήματα του Bloomberg να σχολιάσει.

Ακόμη και όταν η Ρωσία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις που απειλούν τη βαθύτερη οικονομική της ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, οι αξιωματούχοι προβάλλουν μια προσέγγιση ως συνήθως για την εκδήλωση της 25ης επετείου υπό το σύνθημα «νέες ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο».

Participants attend St. Petersburg Int'l Economic Forum in Russia - Xinhua | English.news.cn

Η αντιπαράθεση με τη Δύση, που έχει κλιμακωθεί κατά καιρούς σε προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο, δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στον ιστότοπο του SPIEF, αν και οι ξένοι επισκέπτες καλούνται να φέρουν μετρητά, καθώς οι κυρώσεις σημαίνουν ότι οι τραπεζικές κάρτες Mastercard και Visa που εκδίδονται εκτός Ρωσίας δεν θα λειτουργούν εκεί.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε προηγούμενα φόρουμ για να «επιδείξει την επιτυχία της χώρας» ενώ οι ηγέτες των επιχειρήσεων μπορούσαν να δείξουν ότι έχουν «συνδέσεις και χρήματα», είπε η Ekaterina Schulmann, πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης στη γερμανική Ακαδημία Robert Bosch που συντόνισε πάνελ συζήτησης στο περσινό SPIEF. Φέτος, «εάν οι εγχώριοι συμμετέχοντες δεν θέλουν όλοι να επιδείξουν τη συμμετοχή τους, τότε οι ξένοι ακόμη περισσότερο», είπε η Schulmann, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο.

Τι είναι το SPIEF

Σύμφωνα με το ενημερωτική σημείωμα των διοργανωτών, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα στον κόσμο. Τα τελευταία 25 χρόνια, το Φόρουμ έχει εδραιώσει τη θέση του ως κορυφαία διεθνής εκδήλωση που εστιάζει σε βασικά ζητήματα της παγκόσμιας οικονομικής ατζέντας. Παρέχει μια πλατφόρμα για τους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρογνωμοσύνη προς το συμφέρον της αειφόρου ανάπτυξης.

Το SPIEF πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1997. Από το 2005 τελείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος έχει επίσης παρευρεθεί σε κάθε εκδήλωση.

Russia Pushes SPIEF as World's 'Largest Post-Pandemic Meeting' - The Moscow Times

Το 2021, το SPIEF ήταν η πρώτη επιχειρηματική εκδήλωση τέτοιου μεγέθους που πραγματοποιήθηκε εκτός σύνδεσης από το αναπόφευκτο διάλειμμα που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19. Το φόρουμ ήταν επίσης αξιοσημείωτο για τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας αιχμής. Η τετραήμερη εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 13.500 συμμετέχοντες από 141 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων περισσότερων από 1.000 μέσων ενημέρωσης από 46 χώρες. Ανάμεσά τους ήταν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανώτερα στελέχη μεγάλων εταιρειών και παγκοσμίου φήμης ειδικοί στους τομείς της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών.

Η έκδοση του 2022 του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα φιλοξενήσει την Αίγυπτο.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το επιχειρηματικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια και τη ρωσική οικονομία, στα κοινωνικά ζητήματα και στην τεχνολογική ανάπτυξη.

St. Petersburg International Economic Forum - Wikipedia

Οι οδηγίες προς τους συμμετέχοντες λόγω των κυρώσεων

Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα κατά τη διέλευση στη Ρωσική Ομοσπονδία, βεβαιωθείτε ότι:

 • έχετε εισαγάγει πληροφορίες σχετικά με την άφιξη και την αναχώρησή σας από τη Ρωσία μέσω του προσωπικού σας λογαριασμού στο Roscongress τουλάχιστον 72 ώρες πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο σας.
 • έχετε έγκυρο διαβατήριο και βίζα (εάν απαιτείται βίζα για είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία)·
 • διαθέτετε ένα έγγραφο (στα ρωσικά ή τα αγγλικά) που επιβεβαιώνει ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης PCR για τον COVID-19 με ημερομηνία το πολύ 48 ώρες πριν την άφιξή σας στη Ρωσία.
 • έχετε την κάρτα υποστήριξης SPIEF visa .
 • έχετε αντίγραφο της επιστολής πρόσκλησής σας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (ή μια επιστολή σχετικά με την υποστήριξη έκδοσης βίζας).
 • να έχετε αποδεικτικό ιατρικής ασφάλισης που ισχύει εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δεν απαιτείται να τηρήσετε περίοδο καραντίνας 14 ημερών κατά την άφιξή σας στη Ρωσική Ομοσπονδία

Εάν δεν παρείχατε την κάρτα υποστήριξης για την έκδοση βίζας SPIEF ή ένα αντίγραφο της επιστολής πρόσκλησής σας ή δεν παρέχετε πληροφορίες σχετικά με την άφιξη και την αναχώρησή σας μέσω του προσωπικού λογαριασμού του Roscongress ή εάν αυτά τα δεδομένα είναι λανθασμένα, ενδέχεται να μην σας επιτραπεί να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο ή να διασταυρώσετε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία .

Russia Readies St. Petersburg International Economic Forum – OpEd – Eurasia Review

Λάβετε υπόψη τους ακόλουθους περιορισμούς συναλλάγματος και περιορισμούς στη χρήση ξένων τραπεζικών καρτών στη Ρωσία.

Λάβετε υπόψη τους ακόλουθους περιορισμούς ανταλλαγής νομισμάτων:

 • μόνο μετρητά σε USD και EUR μπορούν να ανταλλάσσονται ελεύθερα με μετρητά σε RUB.
 • πρέπει να προσκομίσετε την ταυτότητά σας (διαβατήριο) για συναλλαγές άνω των 40.000 RUB.
 • ΔΕΝ υπάρχει ανταλλαγή νομίσματος χωρίς μετρητά με μετρητά RUB χρησιμοποιώντας τραπεζικές κάρτες MasterCard ή Visa που έχουν εκδοθεί εκτός Ρωσίας . Δεν είναι επίσης δυνατή η ανάληψη μετρητών RUB από αυτές τις κάρτες.

Σεραφείμ Κοτρώτσος