Σκάνδαλο NOVARTIS: Μεγάλη ανατροπή με το βούλευμα – “Σβήνει” τη σκευωρία – Γιατί παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη

 Σκάνδαλο NOVARTIS: Μεγάλη ανατροπή με το βούλευμα – “Σβήνει” τη σκευωρία – Γιατί παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη

Οι πληροφορίες που διέρρεαν από τον Άρειο Πάγο για το βούλευμα ήταν συγκεχυμένες με αποτέλεσμα στο σημερινό κείμενο να αναφέρεται ότι η κατηγορία για τις δύο παραπομπές είναι παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Έτσι σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες η κατά πλειοψηφία παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας καθώς και  η παραπομπή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης  στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος δεν αφορά στους χειρισμούς τους όσον αφορά  στα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται για το σκάνδαλο Novartis και για τα οποία δέχθηκαν σκαιότατες κατηγορίες περί σκευωρίας.

Αντίθετα αφορά στο ότι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα,  η δεν διαβιβάστηκε αμέσως στη Βουλή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει στις 21 Φεβρουαρίου του 2017 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Γκεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου με την οποία ζητούσαν να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής για  μη ανατιμολόγηση  φαρμάκων στην διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2015 που όπως υποστήριζαν είχε σαν αποτέλεσμα τη ζημία του δημοσίου αλλά και ιδιωτών.

Νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για πλήρη κατάρρευση του κατηγορητηρίου και για πλήρη κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί σκευωρίας Novartis

Δεν παραπέμπονται λοιπόν οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) και στενοί συνεργάτες τής πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι, ενώ είχαν κριθεί ήδη αθώοι από τη Δικαιοσύνη, εν τούτοις στην τελευταία φάση τόσο από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου όσο και από την εισαγγελέα Ελένη Μετσοβίτου-Φλουρή παραπέμφθηκαν, όπως ήθελε η πλειοψηφία της Βουλής.

Δεν παραπέμπονται επίσης οι εκδότες Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννης Φιλιππάκης, ούτε οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας. Και ενώ δεν υφίσταται φυσικά συμμορία, απομένουν ως κατηγορούμενοι για απλή παράβαση καθήκοντος (σε βαθμό πλημμελήματος) ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη.

Το νομικά παράδοξο είναι ότι παραπέμπεται η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, ενώ εκείνοι που ερεύνησαν και άσκησαν τις διώξεις για το σκάνδαλο κρίθηκαν αθώοι. 

Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι οι ενέργειες όσον αφορά στο σκάνδαλο Novartis του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς ήταν σύννομες και επιβεβλημένες. Παράλληλα αναφέρει ότι οι μάρτυρες που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν υποτιμητικά ως «κουκουλοφόρους» νομίμως μπήκαν σε καθεστώς προστασίας.

Avatar

Παναγιώτης Δρίβας