ΣΕΒΤ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

 ΣΕΒΤ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και σειρά άλλων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου ζητά, μεταξύ άλλων, από την πολιτεία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Όπως ανέφερε εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου από την πολιτεία η βιομηχανία χρειάζεται συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, διευκόλυνση στην εισαγωγή πρώτων υλών με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχων, απεξάρτηση και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού για ενέργειες και πρώτες ύλες. Επίσης, χρειάζεται, μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, προστασία από αθέμιτες πρακτικές και προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις , διευκόλυνση στην απορρόφηση επενδυτικών προγραμμάτων που αναπτύσσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση του κλάδου της αγροδιατροφής.

“Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν σχετίζονται πλέον με στόχους και στρατηγικές αλλά με πρωτόγνωρες συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο. Οι επιπτώσεις σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίησης, αγοράς, καταναλωτών είναι πολλές με αποτέλεσμα να διακυβεύεται όχι μόνο η ανάπτυξη αλλά η βιωσιμότητα του κλάδου μας” ανέφερε από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου ο κ. Γιώτης.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι ο κλάδος της Αγροδιατροφής μπορεί να εξελιχθεί σε “κλειδί” για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και να προσελκύσει πολλές ξένες επενδύσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος είναι η συνένωση δυνάμεων επιχειρηματικού κόσμου και πολιτείας. Ο υπουργός μίλησε για στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των νέων αναγκών και συνηθειών που διαμορφώθηκαν στο καταναλωτικό κοινό, μέσα από τις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις.

Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒΤ να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση για να διεκδικήσει η Ελλάδα μεγαλύτερο μερίδιο για τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με τη στήριξη της κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα και τη δική τους θέληση και δυναμισμό, ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

Στη μεγάλη πίεση που υφίσταται η βιομηχανία από την αύξηση του κόστους ενέργειας και μεταφορών αναφέρθηκε ο Ανδρέας Σιάμισιης, πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ & διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒΤ.

“Δεν περιμένουμε τεράστια μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Θα μειωθεί πιστεύω. Δεν θα μειωθεί όμως ούτε στο επόμενο τρίμηνο ούτε στο επόμενο εξάμηνο σε βαθμό που να αλλάξει τα οικονομικά της βιομηχανίας” τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Πρόσθεσε επίσης ότι στο επόμενο διάστημα λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν θα αυξηθεί η διακίνηση των τροφίμων, τόσο οδικώς όσο και ακτοπλοϊκώς και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος για τις επιχειρήσεις, λόγω της μεγάλης χρήσης πετρελαίου.

Σημείωσε επίσης, ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν σχετίζεται με τις αγορές και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη πριν χρόνια στην Ευρώπη για ένα καθαρό περιβάλλον στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις του κλάδου, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν σε ενέργειες ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος στις οποίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων με τους παρόχους, επενδύσεις στην ιδιοπαραγωγή κ.ά. με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν μελλοντικά.

Μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒΤ ο Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, απέδωσε το φαινόμενο του πληθωρισμού όχι τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία. Όπως είπε “στην πανδημία υπήρξε μια βροχή άπειρου χρήματος από τις Κεντρικές τράπεζες την ίδια ώρα που δεν μπορούσες να καταναλώσεις ενώ η παραγωγή ήταν μειωμένη”.

Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το πλάνο για την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να είναι η οικονομία να “τρέχει” με ρυθμό ανάπτυξης 2-3% ώστε να μπορεί να είναι διαχειρίσιμο το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι “εάν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές παγκοσμίως, είτε να ξεφύγει το ουκρανικό είτε αναταραχή στις αγορές, είναι έτσι δρομολογημένα τα πράγματα που δεν ανησυχώ για τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο με τρια χρόνια”. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό “δεξαμενές” όπως ο τουρισμός , οι επενδύεις, το ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να αρχίσουν να εξαντλούνται ακριβώς την ώρα που θα αρχίσει η εξυπηρέτηση του χρέους να γίνεται ζήτημα, δηλαδή σε 4 με 5 χρόνια. “‘Αρα εάν δεν έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές που θα επηρεάσουν ουσιαστικά την παραγωγικότητα στη χώρα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα εξαντληθεί αυτή η δυναμική με αποτέλεσμα να κυλήσουμε σε χαμηλά νούμερα” υπογράμμισε ο κ. Βέττας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μανώλης Δράκος