Πυρκαγιά: Φουντώνει το μέτωπο προς τη Βάρη – (εικόνες, vid)

 Πυρκαγιά: Φουντώνει το μέτωπο προς τη Βάρη – (εικόνες, vid)

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα και σταδιακά επεκτάθηκε προς το Πανόραμα Βούλας. 

Εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ενώ λίγο νωρίτερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου της περιοχής με τον αρμόδιο υπουργό.

Αυτή την ώρα εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. 

Καταστροφές σε σπίτια και οχήματα

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο μέχρι τώρα απολογισμός αναφέρει περίπου 20 σπίτια με ζημιές σε πέργκολες, τέντες και εξώπορτες. Τρία σπίτια με σοβαρότερες ζημιές και τέσσερα καμμένα οχήματα.

Aξίζει να σημειωθεί πως πολλοί ήταν οι κάτοικοι που δεν θέλησαν να φύγουν από την περιοχή, ενώ έδωσαν τη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις φλόγες.

Στη μεγάλη φωτιά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στις νότιες παρυφές του Υμηττού, με αναμενόμενη επιδείνωση από νωρίς αύριο το πρωί.

Ειδικότερα, από αυτή την ώρα και προχωρώντας προς το βράδυ (17:00 έως 20:00/21:00) περιμένουμε:

  • Εξασθένιση των ανέμων σε εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ μέσα στη νύχτα, με ενίσχυση στα 3-4 μποφόρ από νωρίς αύριο το πρωί.
  • Ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής λεπτής καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10-11%, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της ταχύτητας εξάπλωσης της φωτιάς μέσα στη νύχτα, με εκ νέου πιο ξηρές συνθήκες από τις πρωινές ώρες αύριο.

Συνολικά, λιγότερο ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες για την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σταδιακή επιδείνωση από νωρίς αύριο το πρωί». 

Βαγγέλης Μαρινάκης