Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ: Πιθανό ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας (vid)

 Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ: Πιθανό ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας (vid)

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αφήνει ανοιχτό ο Αμερικανός Πρέσβης Τόμας Νάιλς, ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης συμμετέχει σε φόρουμ διαλόγου που πραγματοποιείται στη Νίσυρο και απάντησε σε ερωτήσεις για τις κρίσιμες εκείνες στιγμές της ελληνοτουρκικής έντασης.

Εκείνο το βράδυ φοβηθήκαμε ότι θα ξεσπάσει πόλεμος

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνοτουρκική ένταση που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες; Θεωρείτε πιθανό να συμβεί ένα γεγονός και πάλι όπως αυτό των Ιμίων;

Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τώρα το οποίο είναι απαραίτητο . Θα έπρεπε να υπήρχαν συνεχείς επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα ακόμη και σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και αν δεν υπάρχουν επαφές δυστυχώς έχετε μια απρόβλεπτη κατάσταση που τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά.

Kύριε Νάιλς υπηρετήσατε ως πρέσβης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων. Τι θυμάστε περισσότερο από την ελληνοτουρκική ένταση των ημερών;

Θυμάμαι ότι έμεινα ξύπνιος όλη τη νύχτα!  Διότι είχα συνομιλίες με το υπουργείο εξωτερικών, είχαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο τηλέφωνο σχεδόν όλη τη νύχτα. Στο τέλος των διαβουλεύσεων τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν, τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν , δε γίνονταν υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια, ασφαλώς υπήρχαν σοβαρές διαφορές και ακόμη υπάρχουν για τα χωρικά ύδατα και τα δικαιώματα για τις έρευνες και όλα αυτά τα σύνθετα θέματα.

Ήμασταν κοντά στο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσης ;

Ναι, φοβηθήκαμε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να ξεσπάσει πραγματική μάχη μεταξύ των Ελληνικών και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη στρατιωτικών δυνάμεων σε μια πολύ μικρή περιοχή, και οι κινήσεις γίνονταν μέσα στη νύχτα, τα αεροπλάνα πετούσαν από πάνω, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, ευτυχώς δεν πήγε.

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης