• 29 Μαρτίου, 2024

Πούτιν: Απέτυχε η προσπάθεια των ΗΠΑ να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας – “Χαμένη” η Ευρώπη

 Πούτιν:  Απέτυχε η προσπάθεια των ΗΠΑ να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας – “Χαμένη” η Ευρώπη

Επίθεση κατά της Δύσης και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται φέτος στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη και συμπληρώνει τα 25 χρόνια του.

«Τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο στη διεθνή πολιτική», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στα όσα έχουν συμβεί πριν και, κυρίως, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται ωσάν να μην αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν πλέον και άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο, ενώ μαζί με τους συμμάχους τους επιχειρούν να απομονώσουν ή να καταστρέψουν τα «λάθος» κράτη που δεν πηγαίνουν με τα νερά τους, συμπεριφερόμενοι ως αποικιοκράτες. Ισχυρίστηκε δε ότι ειδικά όσον αφορά στη Ρωσία και την προσπάθειά τους να πλήξουν και να καταστρέψουν την οικονομία της, έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Όπως είπε, μάλιστα, τη στιγμή που το ρούβλι και οι τράπεζες κάθε άλλο παρά έχουν καταρρεύσει και η ρωσική οικονομία διαθέτει επαρκή ρευστότητα, η Ευρώπη πληρώνει βαρύ κόστος για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της χώρας του. Ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε, ο πληθωρισμός σε ορισμένες χώρες έχει αγγίξει το 20%, ενώ συνολικά η ΕΕ ενδέχεται να χάσει περίπου 400 δισ. δολάρια από τις κυρώσεις, που αποδεικνύονται μπούμερανγκ.

«Χαμένη» η Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας στάθηκε ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, την οποία προφανώς θεωρεί «αδύναμο κρίκο» στο στρατόπεδο της Δύσης και ελπίζει να βαθύνει τις ρωγμές που έχουν εμφανιστεί ήδη στο εσωτερικό της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της ότι ευθύνονται για την απώλεια της πολιτικής ανεξαρτησίας της ΕΕ (υπονοώντας ότι υποτάχθηκαν στις ΗΠΑ), αλλά και για το γεγονός ότι αδιαφόρησαν για τα πραγματικά συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών (αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος τα κατανοεί και τα εξυπηρετεί καλύτερα). Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται, οι ανισότητες στην Ευρώπη θα διευρυνθούν.

Ειδικά στο «καυτό» θέμα των σιτηρών και της απειλής να προκληθεί παγκόσμια διατροφική κρίση, ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η χώρα του εμποδίζει τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας – αν και, αμέσως μετά, προειδοποίησε ότι τα έσοδα από αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αγορά όπλων. Εμφανίστηκε δε ως ο… Καλός Σαμαρείτης, δηλώντας έτοιμος για διάλογο και για προσφορά βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι δεν είχε άλλη επιλογή και ότι βασικός του στόχος είναι η υπεράσπιση των κατοίκων του Ντονμπάς, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επονομαζόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα εκπληρωθούν στο σύνολό τους.

Κάλεσμα για επενδύσεις

Τέλος, ο πρόεδρος της Ρωσίας εκφώνησε ένα… ύμνο στην ελεύθερη οικονομία και τις ανοιχτές αγορές, προαναγγέλλοντας την κατάργηση αρκετών ελέγχων και περιορισμών που αφορούν στη δράση των επιχειρήσεων. Κάλεσε, μάλιστα, τους πάντες να επενδύσουν στη Ρωσία – η οποία προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες και «γιγαντιαίο δυναμικό».

Ταυτόχρονα, όμως, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει «υπεύθυνη μακροοικονομική πολιτική» και έθεσε στόχο για τον πληθωρισμό στη Ρωσία το 4%, υπογραμμίζοντας πως η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι προβλέψιμη.