Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία GENESIS (live) – Ισχυρά φαινόμενα σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Ξάνθη

 Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία GENESIS (live) – Ισχυρά φαινόμενα σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Ξάνθη

Σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Ξάνθη η κακοκαιρία GENESIS, με προβλήματα σε αυτές τις περιοχές, ενώ αναμένονται μεγαλύτερης έντασης φαινόμενα.

Στην Ξάνθη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λασπώδεις λίμνες, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Λάρισα, όπου σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση, προκαλώντας ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Στην Αμφιλοχία πλημμύρισαν οι δρόμοι, ενώ η πόλη έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, εξαιτίας διακοπών από την κακοκαιρία.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία εξαιτίας της κακοκαιρίας Genesis και των επικίνδυνων φαινομένων που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα μεγάλο μέρος της χώρας, με αρκετές περιοχές να μετρούν τις πληγές τους με το πρώτο φως της ημέρας, σήμερα Παρασκευή (10/06).

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Η κακοκαιρία Genesis θα επηρεάσει από σήμερα τη χώρα με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης της 6ης Ιουνίου, αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων καθώς θα δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο το οποίο θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει την κακοκαιρία “GENESIS”.

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα έως και το βράδυ του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους όπως αναφέρεται στο έκτακτο Δελτίο.

Από το βράδυ της Παρασκευής τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Θα επηρεαστούν επίσης από τα ξημερώματα η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

  • Στο Tweet που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τα ύψη βροχής ανά 6ωρο συνολικά, ενώ στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο 24ωρος υετός για την Παρασκευή και για το Σάββατο.

Κακοκαιρία GENESIS: Μεγάλα προβλήματα σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Ξάνθη - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
Κακοκαιρία GENESIS: Μεγάλα προβλήματα σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Ξάνθη - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Επισημαίνεται ότι αν και τα συνολικά ύψη 24ωρου υετού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά εν τούτοις η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι τοπικά υψηλή , δηλαδή σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Παναγιώτης Δρίβας