Ποιός είναι ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής της Ευρώπης- Ποιά χώρα τον απέκτησε

 Ποιός είναι ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής της Ευρώπης- Ποιά χώρα τον απέκτησε

Ο LUMI, ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και ο τρίτος ισχυρότερος στον κόσμο, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο Kajaani, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι.

Ο LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), που βρίσκεται σε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού και σήμερα είναι ένα κέντρο δεδομένων που φιλοξενείται από το Κέντρο Πληροφορικής για την Επιστήμη, είναι το αποτέλεσμα της κοινής επιχείρησης EuroHPC. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018 μεταξύ της ΕΕ, ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ιδιωτικών εταίρων για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος υπερυπολογιστών στην Ευρώπη.

Ο υπολογιστής, ο οποίος έχει το μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ και μπορεί να παράγει ισχύ ισοδύναμη με περίπου δύο εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές, ανήκει στην EuroHPC και λειτουργεί από μια κοινοπραξία δέκα χωρών. Ο υπουργός Επιστημών και Πολιτισμού Petri Honkonen συνέκρινε το άλμα ισχύος με την «ανταλλαγή ενός αλόγου με ένα τζετ αεροπλάνο». Από το συνολικό κόστος του LUMI ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το ένα τέταρτο καλύφθηκε από τη Φινλανδία και το υπόλοιπο από άλλους εταίρους.

Το Kajaani επιλέχθηκε ως τοποθεσία, καθώς το δροσερό κλίμα του σημαίνει ότι απαιτείται ελάχιστη ενέργεια για να διατηρείται ο υπολογιστής δροσερός. Το LUMI προμηθεύεται όλη την ηλεκτρική του ενέργεια από ανανεώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια και η απορριπτόμενη θερμότητα θα αξιοποιηθεί στο δίκτυο τηλεθέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, χαρακτήρισε τα εγκαίνια του LUMI στο δελτίο τύπου ως «ένα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης» και ως «ένα σπουδαίο παράδειγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ζωής μας».

Το LUMI υπόσχεται να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα σε τομείς με μεγάλη έμφαση στα δεδομένα και την πληροφορική, όπως η ιατρική, η βαθιά μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενέργεια σύντηξης. Εκτός του ότι είναι διαθέσιμο σε ακαδημαϊκούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο, το ένα πέμπτο της χωρητικότητας του LUMI προορίζεται για ιδιωτικές εταιρείες.

Στον συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο κατάλογο Green500 για τους υπερυπολογιστές, μπροστά από τον LUMI βρίσκονται σήμερα ο αμερικανικός υπολογιστής Summit και ο ιαπωνικός Fugaku.

Πηγή: euractiv.gr

Σεραφείμ Κοτρώτσος