Ποιές προϋποθέσεις έθεσε ο Τσίπρας σε Σβίγκου και Βασιλειάδη- Ποιά είναι η νέα γραμματέας

 Ποιές προϋποθέσεις έθεσε ο Τσίπρας σε Σβίγκου και Βασιλειάδη- Ποιά είναι η νέα γραμματέας

Την 38χρονη Ράνια Σβίγκου πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για νέα Γραμματέα του κόμματος και τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη για Αναπληρωτή Γραμματέα, κατά την εισήγησή του στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την εκλογή της.

Πρόκειται για μια πρόταση που ανατρέπει επετηρίδες και παγιωμένους συσχετισμούς, ενώ συνδέεται άμεσα με τους πολιτικούς στόχους που έχει θέσει η Κουμουνδούρου μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η νέα γενιά να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να βγει μπροστά.

Οι τρεις «προϋποθέσεις» για τη Γραμματέα και τον Αναπληρωτή Γραμματέα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του, τόνισε ότι έθεσε τρεις άτυπες προϋποθέσεις τόσο στον εαυτό του όσο και στα δύο πρόσωπα που πρότεινε για τις θέσεις του Γραμματέα και του Αναπληρωτή.

Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις ήταν να μην είναι τα εν λόγω πρόσωπα βουλευτές, να μην κατέβουν υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και να παραμείνουν στο κόμμα μέχρι το επόμενο συνέδριο, μην παίρνοντας δηλαδή μέρος σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Η Ράνια Σβίγκου νέα Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσίπρας ρίχνει την μπάλα στη νέα γενιά

Ποια είναι η Ράνια Σβίγκου

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2014 και στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ενώ είχε ενταχθεί από το 2000 στη νεολαία του ΣΥΝ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη και έχει καταγωγή από το Βόλο και τα Καλάβρυτα. Είναι υποψήφια Διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.

Η Ράνια Σβίγκου σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές», ενώ συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία.

Ενταγμένη από το 2000 στη Νεολαία Συνασπισμού, η Ράνια Σβίγκου διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, Γραμματέας Σπουδάζουσας, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε στο Ελληνικό και το Ευρωπαικό Κοινωνικό φόρουμ από την ίδρυσή τους.

Ποιος είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1978. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Βούλας και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Strathclyde University της Γλασκώβης, κάνοντας Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Από το 2004 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ασκώντας κατά κύριο λόγο συμβουλευτική Δικηγορία.

Πολιτικά, στα φοιτητικά του χρόνια, υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού (1999-2002) και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής «Κώστας Βάρναλης», ενώ αργότερα υπήρξε μέλος της γραμματείας της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ (2013-2015) και αναπληρωτής Συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής πολιτικής του κόμματος (2014-2015). Το 2016 εξελέγην στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη Κυβέρνηση της Αριστεράς υπηρέτησε αρχικά ως Γενικός Γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς (2015-2016) και στη συνέχεια ως Υφυπουργός Αθλητισμού (2016-2019).

Πηγή: ieidissis.gr

Avatar

Σεραφείμ Κοτρώτσος