Πάρος: Βελτιωμένη η εικόνα στη μεγάλη φωτιά – Σώθηκε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου

 Πάρος: Βελτιωμένη η εικόνα στη μεγάλη φωτιά – Σώθηκε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στον Μώλο της Πάρου, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος σχετικά με την πυρκαγιά που έκαιγε από νωρίς στο νησί, απειλώντας περιοχές.

Οι φλόγες καίνε σε χορτολιβαδική έκταση προς τη μεριά του Μώλου στην Πάρο, όπου υπάρχουν ξηρά χόρτα και χαμηλή βλάστηση. τόπου επιχειρούν 5 πυροσβεστικά οχήματα με 14 πυροσβέστες, καθώς και 4 υδροφόρες του δήμου.

Ο κοινοτάρχης Μώλου καλούσε τους πολίτες από τα μεγάφωνα να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 21.30 στους πρόποδες του Αγίου Αντωνίου, κοντά στο μοναστήρι που βρίσκεται εκεί, από την πλευρά του Μώλου και του Καλόγερου και στη συνέχεια κινήθηκε με κατεύθυνση το Πίσω Λιβάδι, χωρίς πάντως να απειλήσει κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν. Δημιουργήθηκαν πάνω από δύο μέτωπα.

Η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από την παραλία του Καλόγερα έφθασε στο Μώλο, κατευθύνθηκε αριστερά από το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου και συνέχισε την καταστροφική πορεία της προς το Καμινάκι, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Γύρω στις 1:30 τη νύχτα, ωστόσο, η φωτιά στον Μώλο της Πάρου παρουσίαζε καλύτερη εικόνα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωβαίος, «ο κίνδυνος που υπήρχε για το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, στο οποίο δεν υπήρχαν άνθρωποι, καθώς και για κάποια σπίτια, έχει αποφευχθεί». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές διάσπαρτες εστίες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι καλή, φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο».

Για καλύτερη εικόνα της φωτιάς μίλησε επίσης η πρόεδρος της κοινότητας Μάρπησσας, Άννα Αντωνοπούλου.

  • «Ήταν επικίνδυνη η φωτιά, έπνεαν ισχυροί άνεμοι, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη. Έχουν πάει άνθρωποι στην μονή του Αγ. Αντωνίου για να την προστατεύσουν σε περίπτωση αναζωπυρώσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Αντωνοπούλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος, ο δήμος συνδράμει με 4 υδροφόρες ΟΤΑ (οι 2 συμμετέχουν στην πυρόσβεση), ενώ από την έναρξη της πυρκαγιάς η Πολιτική Προστασία του δήμου μαζί με κατοίκους των περιοχών συμμετέχουν στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της.

Κάτοικοι με πυροσβεστήρες, λάστιχα, χωματουργικά μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Αυτό που ανησυχούσε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους ήταν ο κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί σε δασύλλιο στους πρόποδες του βουνού κοντά στο Πίσω Λιβάδι, όπου υπάρχει αρκετά πυκνή βλάστηση.

Παναγιώτης Δρίβας