• 29 Μαρτίου, 2024

Παραποίηση εγγράφου: Το σοβαρό δίλημμα για τον Ανδρουλάκη

 Παραποίηση εγγράφου: Το σοβαρό δίλημμα για τον Ανδρουλάκη

Η αποδεδειγμένη, πλέον, παραποίηση (πλαστογράφηση) του επίσημου εγγράφου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με βάση καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως το πρόσωπο-κλειδί σε αυτή την υπόθεση που αναδεικνύεται ως μείζον πολιτικό θέμα, επικαλείται άγνοια σχετικά με την απάλειψη του ονόματός του (μαζί με εκείνα των Κ. Φρουζή, Ν.Μανιαδάκη και Γ. Πατούλη) από το αμερικανικό έγγραφο και επισημαίνει πως ο ίδιος το είχε προσκομίσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και στη Δικαιοσύνη. Το θέμα, ωστόσο, στο οποίο δεν έχει δωθεί επαρκής απάντηση είναι εάν το προσκόμισε αυτούσιο στα αγγλικά, ή εάν συνοδευόταν από επίσημη μετάφραση πιστοποιημένη από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκ του αποτελέσματος (μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την πρώην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που έλαβε δικαίωμα πρόσβασης στη δικογραφία στο πλαίσιο της δίωξης που υφίσταται) κρίνεται πως η μοναδική επίσημη μετάφραση είναι αυτή που περιλαμβάνεται στην εν λόγω δικογραφία και έγινε τον Απρίλιο του 2021. Η λεπτομέρεια έχει την αξία της διότι, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η Δικαιοσύνη λαμβάνει υπόψιν της παρόμοια έγγραφα μόνο εάν πρόκειται για πιστοποιημένη (από το ΥΠΕΞ) μετάφραση, άρα η προσκόμιση του εγγράφου από τον κ. Λοβέρδο, στον χρόνο που έγινε, δεν είχε νομική βαρύτητα.

Άλλωστε, εάν προϋπήρξε επίσημη μετάφραση του κειμένου, ποιός ήταν ο λόγος μιας νέας μετάφρασης το 2021;

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, αυτό που δεν φαίνεται να αμφισβητείται από καμία πλευρά είναι πως υπήρξε παραποίηση του εγγράφου, κι από μία τέτοια πράξη είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που αναφέρονται που ωφελούνται.

H ανάρτηση και επιχειρηματολογία Λοβέρδου

Η απάντηση που έχει δωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών δεν κρίνεται επαρκής αφού η παραπομπή σε “συνεργαζόμενους ιδιώτες” δεν ευσταθεί, αφού, όπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μέχρι και τον Αύγουστο του 2021 το ΥΠΕΞ είχε την απόλυτη ευθύνη (μεταβατική περίοδο), αλλά και μετά συνέχισε να έχει την εποπτεία σχετικών μεταφράσεων.

https://twitter.com/KontraChannel/status/1532853676049633282?s=20&t=lga5KItVJJ7TZlnIJZIfMg

Η εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση της παραποίησης του εγγράφου, ωστόσο πολιτικά το θέμα γίνεται αντικείμενο σύγκρουσης. Η μεν κυβέρνηση οφείλει, δια του υπουργείου Εξωτερικών, να διευκρινίσει πώς έγινε η πλαστογράφηση και να αποδείξει πως δεν υπήρξε πολιτική κάλυψη. Το σχετικό θέμα αναδεικνύει σήμερα η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Η εφημερίδα των συντακτών

Από την πλευρά του Νίκος Ανδρουλάκης έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό δίλημμα απέναντι στο κορυφαίο στέλεχος και ανυθποψήφιό του στην μάχη εκλογής ηγεσίας. Ο κ. Λοβέρδος είναι τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και προαλείφεται για το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία; Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον εξαιρέσει θα δημιουργήσει την εντύπωση πως αξιολογεί ως σοβαρή την υποψία που εγείρεται, εάν δεν το κάνει κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια δυσμενή εξέλιξη.

Ο κ. Λοβέρδος ανέμενε φυσιολογικά την απαλλαγή του από την ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί σε μία προσεχή συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου, η εξέλιξη, όμως, με την παραποίηση του εγγράφου πιθανώς να επηρεάσει την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά του ένα σοβαρό θέμα ηθικής τάξης που αφορά ένα σημαίνον στέλεχος, το οποίο διαθέτει κομματικό ακροατήριο και εξαιρετικές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε μεγάλη διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το δίλημμα είναι σοβαρό…