Ουκρανία: Σε δίκη για προδοσία ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ

 Ουκρανία: Σε δίκη για προδοσία ο στενός σύμμαχος του Πούτιν,  Βίκτορ Μεντβεντσούκ

Το κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα για τον φιλορώσο πολιτικό Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία και παραπέμπεται σε δίκη.

Ο Μεντβεντσούκ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών εφόσον κριθεί ένοχος για την κατηγορία της προδοσίας και για παραβίαση του δικαίου του πολέμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ανακριτική υπηρεσία, ο Μεντβεντσούκ παρείχε βοήθεια στη ρωσική ηγεσία με «ανατρεπτικές δραστηριότητες» εναντίον της Ουκρανίας, όπως με τη συλλογή πληροφοριών για την τοποθεσία των στρατιωτικών μονάδων.

Ο Ουκρανός πολιτικός, που είναι επικεφαλής του κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης-Για τη Ζωή», αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό πέρσι, με την κατηγορία της προδοσίας, αλλά έφυγε από το σπίτι του μετά την εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου και συνελήφθη τον Απρίλιο.

Avatar

Μανώλης Δράκος