Ουγγαρία: Καταδίκη των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ από 13 χώρες της ΕΕ
Βαθιά ανησυχία για τη νομοθεσία της ουγγρικής κυβέρνησης που επιβάλλει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους 13 κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία τονίζουν ότι παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.
Η δήλωση υπεγράφη, έπειτα από πρωτοβουλία του Βελγίου από δεκατρείς χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία και Ισπανία) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
- Όπως σημειώνεται, τα δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ που υπογράφουν τη δήλωση, καταδικάζουν τη νέα ουγγρική νομοθεσία, ως «κατάφωρη μορφή διάκρισης και στιγματισμού των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου και την έκφραση». Επίσης, επισημαίνεται ότι η ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει σαφώς την ελευθερία έκφρασης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Ορμπάν, με πλειοψηφία 157 ψήφων και τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, πέρασε από τη Βουλή νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, βάζοντας στο στόχαστρο βιβλία, διαφημίσεις, σειρές και ταινίες που με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αναφορές στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών» αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, που υποστηρίζει ότι έχει στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».
Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμέζ τονίζει ότι η νέα ουγγρική νομοθεσία «υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Το Βέλγιο ανέλαβε αμέσως το προβάδισμα για το ζήτημα αυτό, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα, μαζί με τους εταίρους μας στην Benelux που είναι παραδοσιακά πρώτοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Το Βέλγιο ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να συντάξει μια κοινή δήλωση, που είναι σαφής έκκληση για δράση. Χαίρομαι που 12 κράτη-μέλη θέλουν να την υποστηρίξουν. Η Ένωση που βασίζεται στις αξίες δεν είναι à la carte».
Στην κοινή τους δήλωση, τα υπογράφοντα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει» για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.