Οριστικά εκτός η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα – “Κλείδωσαν” τα νέα μέτρα για ρεύμα, fuel pass – Επιλεγμένη μείωση ΦΠΑ

 Οριστικά εκτός η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα – “Κλείδωσαν” τα νέα μέτρα για ρεύμα, fuel pass – Επιλεγμένη μείωση ΦΠΑ

Έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού που απειλεί ευθέως την κυβέρνηση. Καθημερινές είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπου αναζητούν εναγωνίως λύση στον γρίφο «περαιτέρω παροχές στους πολίτες αλλά εντός δημοσιονομικών ορίων».

Της Άννας Καραβοκύρη

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται από την ακρίβεια,  ωστόσο παραδέχονται πως οι διεθνείς εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να επαναπροσδιορίζει καθημερινά τους στόχους του.

Το οικονομικό επιτελείο ρίχνει πρωτίστως το βάρος του σε δύο καυτά ζητήματα: τα καύσιμα και το ρεύμα και παράλληλα εξετάζει κι άλλους τρόπους στήριξης της κοινωνίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς και η απόδοση νέας επιταγής ακρίβειας στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

  • Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση της επιδότησης στην τιμή της βενζίνης, και όχι μια οριζόντια παρέμβαση, όπως για παράδειγμα η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ως επισφαλή μια τέτοια κίνηση εκτιμώντας πως αν προβούν σε μείωση του φόρου κατανάλωσης θα ανοίξει μαύρη τρύπα άνω των 3,7 δις ευρω στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί ο ένας μετά τον άλλο προαναγγέλλουν νέα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες.

  • Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των καυσίμων λέγοντας πως το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναζητεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να φεύγουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στη συνέχεια και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς προανήγγειλε κυβερνητικές παρεμβάσεις σε βασικά είδη διατροφής. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τα ζητήματα και κάνει παρεμβάσεις, το θέμα του ΦΠΑ είναι ότι, δημιουργεί μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Είναι όμως ένα μέτρο που εξετάζεται».

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι «η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται ήδη στα δύο βασικά ζητούμενα των πολιτών και ειδικότερα των πιο αδύναμων».

  • Υπερτονίζουν μάλιστα πως όσον αφορά στις ανατιμήσεις στο ρεύμα, εντός του Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή ένας διπλός μηχανισμός που ουσιαστικά αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μειώνει τις αυξήσεις ρεύματος κατά 70% έως 90%.  Το δεύτερο ζητούμενο είναι η διακοπή ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

«Η Κυβέρνηση δημιούργησε τη γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκείνους που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

  • Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ το 75% της οφειλής, για οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ το 50% και για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ το 30%» σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παναγιώτης Δρίβας