Οργή Τουρκίας για Ευρωκοινοβούλιο: Στενόμυαλες οι θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο – Πυρά κατά Ευρώπης και Κύπρου

 Οργή Τουρκίας για Ευρωκοινοβούλιο: Στενόμυαλες οι θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο – Πυρά κατά Ευρώπης και Κύπρου

Οργισμένη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και τις αναφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του κράτους δικαίου αλλά και σε ότι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ισχυρισμοί της έκθεσης σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι ανυπόστατες απόψεις για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, οι οποίες αντανακλούν τις στενόμυαλες ιδιοτελείς προσπάθειες μερικών μελών της ΕΕ, δεν έχουν καμία βαρύτητα για εμάς».

Και συνεχίζει μεταξύ άλλων: «Οι προσδοκίες μας από την ΕΕ είναι ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, και σε αυτό το πλαίσιο, η αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας, η επιτάχυνση του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εφαρμογή του εθελοντικού ανθρωπιστικού σχεδίου επανεισδοχής στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας».

Όλη η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αν και η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι προφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση.

Η κύρια προσδοκία μας από το ΕΚ είναι ότι δε θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και ότι θα πρέπει να υιοθετήσει μια ενθαρρυντική στάση απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να αναζωογονηθεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής την αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, το οποίο ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης.

Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί της έκθεσης σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι ανυπόστατες απόψεις για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, οι οποίες αντανακλούν τις στενόμυαλες ιδιοτελείς προσπάθειες μερικών μελών της ΕΕ, δεν έχουν καμία βαρύτητα για εμάς.

Οι προσδοκίες μας από την ΕΕ είναι ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, και σε αυτό το πλαίσιο, η αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας, η επιτάχυνση του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εφαρμογή του εθελοντικού ανθρωπιστικού σχεδίου επανεισδοχής στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας.

Αντί να ενθαρρύνει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τα θέματα αυτά, η έκθεση αυτή, η οποία αξιολογεί την Τουρκία από μια ρηχή οπτική γωνία, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ, αποκομμένης από την πραγματικότητα, και μόνο ζημιά κάνει στη φήμη του ΕΚ».

Θεόκριτος Αργυριάδης