Ο Πούτιν απειλεί: Θα πλήξουμε νέους στόχους αν η Δύση δώσει πυραύλους στην Ουκρανία

 Ο Πούτιν απειλεί: Θα πλήξουμε νέους στόχους αν η Δύση δώσει πυραύλους στην Ουκρανία

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία θα χτυπήσει νέους στόχους εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίσουν να προμηθεύουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS την Κυριακή.

Εάν παραδοθούν τέτοιοι πύραυλοι, «θα χτυπήσουμε αυτούς τους στόχους που δεν έχουμε ακόμη χτυπήσει», φέρεται να είπε ο Πούτιν σε απόσπασμα συνέντευξης στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

Ο Πούτιν δεν κατονόμασε τους στόχους που σχεδίαζε να επιδιώξει η Ρωσία εάν οι δυτικές χώρες άρχιζαν να προμηθεύουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Είπε ότι η «φασαρία» γύρω από τις προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία είχε σχεδιαστεί για να παρασύρει τη σύγκρουση.

Η Ουκρανία επιδιώκει πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) όπως τα M270 και M142 HIMARS για να χτυπήσει στρατεύματα και αποθέματα όπλων στο πίσω μέρος των ρωσικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια αυτή την εβδομάδα να δώσει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα ακριβείας HIMARS αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένα πυραυλικά συστήματα θα μπορούσε να επιδεινώσει τη σύγκρουση, ο Πούτιν είπε ότι δεν θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στο πεδίο της μάχης.

«Κατανοούμε ότι αυτή η προμήθεια (προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες έχει σκοπό να αναπληρώσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε ο Πούτιν.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία.”

Σε απόσπασμα της ίδιας συνέντευξης που μεταδόθηκε το Σάββατο, ο Πούτιν καυχήθηκε ότι οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει δεκάδες ουκρανικά όπλα και τα «σπάνε σαν καρύδια».

Πηγή: Reuters

Σεραφείμ Κοτρώτσος