O διχασμός των λοιμωξιολόγων και το ρίσκο του Μαξίμου-Έντονο παρασκήνιο για την “χαλάρωση”
Ως “ρίσκο” της κυβέρνησης χαρακτηρίζει ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός “Ελεύθερος Τύπος” την απόφαση για άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων την ώρα που τα κρούσματα κοροναϊού εκτοξεύθηκαν στα 4.340 (με 66.000 τεστ και θετικότητα στο 6%), κι ενώ η επιτροπή του υπουργείου Υγείας διχάζεται σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να εισηγηθεί χαλάρωση των μέτρων, την οποία, ωστόσο, έχουν προεξοφλήσει κυβερνητικά στελέχη (Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης, Αριστοτελία Πελώνη, Άκης Σκέρτσος κ.ά).
Το μέλος της επιτροπής, καθηγητής της Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέδειξε εμμέσως την διχαστασία μεταξύ των ειδικών, λέγοντας πως “η απόφαση θα είναι πολιτική” και πως η κυβέρνηση θα λάβει τελικώς τις όποιες αποφάσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως δεν αλλάζει την βασική του θέση για χαλάρωση των μέτρων (αν και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο), παρά τα χθεσινά κρούσματα και την ασφυξία στις ΜΕΘ, επιχειρηματολογώντας υπέρ του ότι τα μέτρα του lockdown δεν έχουν αποδώσει.
Οι καθηγητές Γιώργος Παυλάκης και Μανώλης Δερμιτζάκης διαπληκτίσθηκαν, μάλιστα, σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν (κατά του ανοίγματος ο πρώτος, υπέρ ο δεύτερος), προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, ενώ η αγορά έχει λάβει υποσχέσεις πως οι εμπορικές δραστηριότητες θα ανοίξουν από την προσεχή Δευτέρα, ενώ πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου θα προχωρήσει και η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Η κυβέρνηση έχει χάσει την μάχη του ελέγχου τήρησης των μέτρων, κάνοντας τα “στραβά μάτια” εδώ και καιρό, ενώ η κόπωση του κόσμου προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου που διαβάζει με ανησυχία τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από το news247.gr, οι ειδικοί έχουν σημαντικές ενστάσεις και εκτιμάται ότι η συζήτηση θα κρατήσει αρκετά ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα ρεκόρ κάλυψης κλινών covid σε όλη τη χώρα λογικά δεν επιτρέπουν το οποιοδήποτε άνοιγμα. Όμως την ίδια ώρα φαίνεται να αναδεικνύεται και η άποψη ότι έτσι κι αλλιώς η κινητικότητα που θα προκληθεί από το λιανεμπόριο δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτό που ζούμε τώρα.
Επίσης σημειώνεται ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες που προκαλούν πίεση στα νοσοκομεία έχουν σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστεί.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες θα ήθελαν μια παράταση των περιορισμό για 2 εβδομάδες ακόμη, ώστε αφενός να έχουμε περί τους 500 χιλιάδες περισσότερους εμβολιασμούς και να έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται τα self test. Όμως φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει.
Η πολιτική των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self tests) είναι μια βασική γραμμή άμυνας, ωστόσο αυτά δεν θα είναι εφικτό να διατεθούν από τα φαρμακεία (αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα 7,5 εκατομμύρια) πριν παρέλθουν περίπου 10 ημέρες.
Το ρίσκο είναι αναμφίβολα μεγάλο και στο δίλημμα μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει επικίνδυνα, αν και είναι πλέον προφανές πως προκρίνεται το δεύτερο. Γεγονός που προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο αλλά δυσφορία στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο τελευταίος επιμένει πως δεν πρέπει να προεξοφλούνται ημερομηνίες ανοίγματος, την ώρα που ο ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Π. Σταμπουλίδης φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει την αγορά για τις αποφάσεις.
Στην επιτροπή επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι διαπιστώνουν για ακόμα μία φορά πως καλούνται να προσυπογράψουν κυβερνητικές αποφάσεις και αδυνατούν να απαντήσουν γιατί η οικονομία είχε κλείσει με πολύ λιγότερα κρούσματα και περίπου τους μισούς διασωληνωμένους απ΄ ότι σήμερα, ενώ τώρα ανοίγουν διάπλατα οι σχετικές δραστηριότητες. Αρκετοί επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες την απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος αν και φέρεται να διαφωνεί με το άνοιγμα (πλην ίσως αυτού των Λυκείων) αποφεύγει να ασκήσει πιέσεις και ακόμα περισσότερο να αναλάβει εκείνος την ενημέρωση των πολιτών και να εξηγήσει τις αποφάσεις. Αφήνοντας την Βάνα Παπαευαγγέλου να λειαίνει το έδαφος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, της οποία, όμως, η αξιοπιστία έχει πληγεί μετά την αναφορά της για το φυσιολογικό…20% των θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ.