Νέο επικριτικό δημοσίευμα/ Reuters για υποκλοπές και πολιτικές επιπτώσεις: “Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα”
“Έχουν περάσει μόνο λίγα χρόνια από τότε που τελείωσε η ταινία τρόμου Grexit. Όμως, δυστυχώς, οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν ξανά για τη χώρα. Ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με παρατεταμένη πολιτική αστάθεια. Δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που απείλησε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Αλλά το υψηλό έλλειμμα και το υψηλό χρέος του κράτους –που είναι 189% του ΑΕΠ– αποτελούν αιτία ανησυχίας σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και αύξησης των επιτοκίων”, αναφέρει σε ανάλυσή του γνωστός αρθρογράφος του Reuters.
Πρόκειται για ένα ακόμα δημοσίευμα του διεθνού Τύπου που επισημαίνει πως η Ελλάδα εισέρχεται σε πολιτική δίνη με απρόβλεπτες συνέπειες και για την οικονομία της εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών. Μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο δημοσιογράφος Hugo Dixon στο Reuters αναφέρεται στη χώρα μας και στο ενδεχόμενο να βυθιστεί ξανά στην αστάθεια, χαρακτηρίζοντας την περίοδο της κρίσης ως “ταινία τρόμου του Grexit”.
Στο εν λόγω δημοσίευμα με τίτλο “Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα” γίνονται αναφορές στις εσφαλμένες πρακτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει προκαλέσει “σεισμό” στην εγχώρια πολιτική -και όχι μόνο.
“Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ενός εκ των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας ότι παραβίασε το τηλέφωνό του. Υπήρξε επίσης μια ανεπιτυχής προσπάθεια από άγνωστη πηγή να “μολύνει” το τηλέφωνό του με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο Μητσοτάκης, αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι αγνοούσε τις τηλεφωνικές υποκλοπές και δεν θα το ενέκρινε αν ήξερε. Απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, στον οποίο έδινε αναφορά η υπηρεσία πληροφοριών και που είναι ανιψιός του Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αρνείται ότι αγοράζει ή χρησιμοποιεί το Predator”, γράφει ο Dixon για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
“Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανησυχούν”
Όπως συνεχίζει ο Dixon, η ανησυχία για την οικονομία της χώρας και τον άμεσο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, εντείνεται σημαντικά.
“Η δημοσιονομική πολιτική ήταν πιο χαλαρή από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που είχε πρόσφατα βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία. Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά χρήματα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχει επίσης ξοδέψει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα (πριν τις πληρωμές τόκων) περίπου 3,5% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά, Ελληνίδα οικονομολόγο”, συμπληρώνει.
“Εν τω μεταξύ, η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να αποφύγει τις τριβές με την Ελλάδα δεδομένου ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης. Έχει ήδη αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ, οι οποίοι υποτίθεται ότι κρατούν υπό έλεγχο το εθνικό χρέος και τα ελλείμματα. Και η ΕΕ ανησυχεί πολύ περισσότερο για την αστάθεια στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.
Αυτοί οι παράγοντες θωρακίζουν την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα. Αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά εάν υπάρχει παρατεταμένη περίοδος αστάθειας. Εξάλλου, η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη να χρηματοδοτήσει το συνεχιζόμενο έλλειμμά της. Από το 2033 ο λογαριασμός της για αποπληρωμές και τόκους θα εκτιναχθεί κατακόρυφα.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανησυχούν. Τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα σημείωσαν απόδοση 3,9% το πρωί της Παρασκευής, αυξημένα κατά 93 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα και 256 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα. Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, οι αποδόσεις του ελληνικού χρέους έχουν αυξηθεί ταχύτερα πρόσφατα ακόμη και από αυτό της Ιταλίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 34 μονάδες βάσης στο 3,6% τον περασμένο μήνα.
Επιπλέον, μόλις τελειώσουν οι γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις, η ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμη να κλείσει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερμάτισε την «ενισχυμένη εποπτεία» της ελληνικής οικονομίας, με τη λογική ότι η χώρα τελικά είχε βγει από το δάσος. Αυτή είναι μια απόφαση για την οποία μπορεί τελικά να μετανιώσει”, προσθέτει.
Οι υποκλοπές πλήγμα για την πλειοψηφία του κ. Μητσοτάκη
Οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, σε συνδυασμό με λανθασμένες πρακτικές της κυβέρνησης, “απομακρύνουν” σημαντικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την επιτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές, εκτιμά το Reuters.
“Αν και ο Μητσοτάκης έχει σταθερή πλειοψηφία, πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Αυτό θα διεξαχθεί με αναλογική, με αποτέλεσμα κανένα κόμμα να μην έχει τη συνολική πλειοψηφία. Στη συνέχεια, θα γίνουν δεύτερες εκλογές, βάσει νέου νόμου, που θα δώσει στο ηγετικό κόμμα μεγάλο αριθμό μπόνους βουλευτών.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προηγουμένως ότι ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές – ή θα πλησίαζε να το κάνει. Όμως, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό. Επιπλέον, θα του είναι δύσκολο να σχηματίσει συνασπισμό, καθώς ο προφανής συνεργάτης του ήταν το ΠΑΣΟΚ, το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου το τηλέφωνο του αρχηγού παρακολουθούνταν. Θα είναι εξαιρετικά απρόθυμο να γίνει συμφωνία με τον Μητσοτάκη”, είναι το σχόλιο του δημοσιογράφου για τις εκλογές στη χώρα μας.
Πηγή: Reuters