Ριζοσπάστης: Νέες αποκαλύψεις για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

 Ριζοσπάστης: Νέες αποκαλύψεις για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Νέα ερωτήματα σχετικά με το στρατιωτικό υλικό που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Ήδη υπάρχει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική για να στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία και τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σε συνεννόηση με το Βερολίνο αφορά την αποστολή τεθωρακισμένων ανατολικογερμανικής προέλευσης «BMP-1» από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία υποτίθεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει με «Marder» της «Rheinmetall», καθώς τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τον όγκο των Ενόπλων Δυνάμεών της και έχει δεκάδες τέτοια οχήματα παρκαρισμένα σε αποθήκες. Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής είναι προς διευθέτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών.

Ανάμεσα σε αυτές ανοιχτό είναι το ζήτημα ποιος θα αναλάβει το κόστος μετακίνησης των «Marder» από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να …προθυμοποιείται να χρηματοδοτήσει την αποστολή των «BMP» στην Ουκρανία, φροντίζοντας να τα φορτώσει σε συρμό αμερικανικού υλικού που θα αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη.

Σημειωτέον, όσον αφορά τα «Marder», ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες περί «αναβάθμισης», πρόκειται για επίσης παλαιά οχήματα: Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, αλλά η ελληνική πλευρά τα είχε απορρίψει τότε.

Αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι τα 150 περίπου «Marder 1A3/5», που η γερμανική κυβέρνηση παρουσιάζει ως «διαθέσιμα», θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν (με σύστημα ελέγχου διοικήσεως κ.λπ.) ώστε να συνεργάζονται με τα άρματα «Leopard 2Hel» σε περίπτωση που προκριθεί να πάνε στον Εβρο για να καλύψουν κενά. Στο ενδιάμεσο η κατασκευάστριά τους, «Rheinmetall», «υπόσχεται» να τα επαναφέρει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, με το Βερολίνο να έχει διαβεβαιώσει – όπως λένε – ότι «τουλάχιστον» 30 «Marder» βρίσκονται σε «πολύ καλή κατάσταση» (για τα άλλα, ίδωμεν…) και μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα σε «σύντομο χρόνο».

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς μεταβαίνει στη Γερμανία προκειμένου να επιθεωρήσει το υλικό και να συντονίσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά τους.

Χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν στις τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, στη Βουλή την Τετάρτη, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου αρκέστηκε να επαναλάβει όλο το ευρωατλαντικό «ποίημα» και τα προσχήματα για τη συμμετοχή στον πόλεμο, συν ορισμένα στοιχεία από αυτά που είχαν ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο, ζητώντας μάλιστα όποιος θέλει περαιτέρω ενημέρωση …να κλείσει ραντεβού για να τον δει στο γραφείο του.

Αναφερόμενος σε στελέχη του στρατεύματος για τα όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά, είπε μάλιστα πως θα εγείρει «θέμα στους αρχηγούς να δουν τι θα κάνουν μ’ αυτό το “ελβετικό τυρί” που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα επιτελεία ή από τις μονάδες σε κάθε επίπεδο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου προς τα στελέχη, είπε ότι «χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη σε όσους διαχειρίζονται ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας», χωρίς βέβαια να εξηγήσει και σε τι ακριβώς είναι …ευαίσθητες αυτές οι πληροφορίες.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η πολύμορφη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά επικαλέστηκε και τα ΝΑΤΟικά προσχήματα για ενδεχόμενο απειλής από τη Ρωσία σε άλλες «σύμμαχες» χώρες στην περιοχή, για να προετοιμάσει το έδαφος για στρατιωτικές αποστολές όπως αυτή που εξελίσσεται στη Βουλγαρία.

«Το ΝΑΤΟ», είπε, «έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης», καθώς «παραμένει διάχυτη η ανησυχία στους κόλπους της Συμμαχίας για ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και άλλων συμμάχων» και πρόσθεσε:

  • «Ετσι αποφασίστηκε και αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης συμμαχίας (…) μέσω, μεταξύ άλλων, της αναβάθμισης μάχιμων μονάδων υψηλής ετοιμότητας, επιπέδου ταξιαρχίας σε 8 χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Σε αυτό το επίπεδο της σταδιακής ανάπτυξης δυνάμεων με αμυντική διάταξη, στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους εντάσσονται και οι ενέργειες της Ελλάδας να στείλει κάποια στοιχεία στη Βουλγαρία, για την ενίσχυση της άμυνας της Βουλγαρίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Πρόκειται, για την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών, αποτελούμενου από μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Εντάσσεται στον υπό διαμόρφωση Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Επιπροσθέτως, όπως ανακοινώθηκε μέσα στη βδομάδα, η κυβέρνηση «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR».

Ουσιαστικά επισημοποιούνται πτήσεις που ήδη γίνονται, ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ, στον κάθετο άξονα Βάρνα – Μπουργκάς, συλλέγοντας εικόνα από τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και μπαίνοντας φυσικά στο στόχαστρό τους.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

Σχετικά Άρθρα