N.Y Times: Επιστημονική μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση ψαριών με το μελάνωμα- “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”, λένε οι ειδικοί

 N.Y Times: Επιστημονική μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση ψαριών με το μελάνωμα- “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”, λένε οι ειδικοί

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη βρήκε μια εκπληκτική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και της εμφάνισης μελανώματος, του πιο σοβαρού τύπου καρκίνου του δέρματος. Όμως, ενώ το εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές σχέσεις μεταξύ της διατροφής και του μελανώματος, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι δεν είναι λόγος να αποφεύγουμε την κατανάλωση ψαριών. Επίσης, δεν αλλάζει τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου μελανώματος: Περιορίστε την έκθεσή σας στις ακτίνες UV από τον ήλιο ή το σολάριουμ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Causes & Control , αξιολόγησε δεδομένα από περισσότερους από 490.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας μεταξύ 50 και 71 ετών που είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας του NIH-AARP. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την πρόσληψη ψαριών τους, και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για περίπου 15 χρόνια για να παρακολουθήσουν τις διαγνώσεις καρκίνου μεταξύ της ομάδας. Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σχεδόν καθόλου ψάρι, η ομάδα που έτρωγε τα περισσότερα – κατά μέσο όρο 10 ουγγιές, ή περίπου τρεις μερίδες, την εβδομάδα – είχε 22 τοις εκατό περισσότερες περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η κατανάλωση ψαριών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος ενός ατόμου, δήλωσε ο Eunyoung Cho, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι ψάρι από μόνο του, αλλά πιθανότατα κάποια μόλυνση στα ψάρια», είπε. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος και το αρσενικό στο σώμα. Αυτές οι ίδιες προσμείξεις συνδέονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος , σημείωσε. Ωστόσο, η μελέτη της δεν μέτρησε τα επίπεδα μόλυνσης στους συμμετέχοντες και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί αυτή η σύνδεση, είπε.

«Δεν θα αποθάρρυνα τους ανθρώπους να έχουν ψάρια μόνο και μόνο λόγω των ευρημάτων μας», είπε ο Δρ Τσο. Η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ίσως ακόμη και ορισμένων άλλων καρκίνων, επεσήμανε. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά να επιλέγετε τα ψάρια, τα πουλερικά και τα φασόλια πιο συχνά από το κόκκινο κρέας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα για την υγεία της καρδιάς. (Μία μερίδα είναι τρεις ουγγιές μαγειρεμένο ψάρι, σύμφωνα με το AHA, ή περίπου τα τρία τέταρτα του φλιτζανιού ψαριού με νιφάδες.)

Άλλοι ειδικοί ήταν εξίσου προσεκτικοί στην ερμηνεία των ευρημάτων της μελέτης. «Αυτό δεν αλλάζει τις διατροφικές συστάσεις για την πρόσληψη ψαριών ως μέρος μιας δίαιτας υγιεινής για την καρδιά, αντιφλεγμονώδους ή ευρείας πρόληψης του καρκίνου», έγραψε η Carrie Daniel-MacDougall, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, MD Anderson Cancer Center. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Δρ Daniel-MacDougall οδήγησε μια προηγούμενη ανάλυση, με μικρότερο χρόνο παρακολούθησης και λιγότερες μεταβλητές, της ίδιας κοόρτης NIH-AARP που συμπεριλήφθηκε στην πιο πρόσφατη μελέτη. Η εργασία της, που δημοσιεύτηκε το 2011, βρήκε επίσης συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ψαριών και του κινδύνου μελανώματος. Ωστόσο, η μελέτη NIH-AARP σχεδιάστηκε αρχικά για την παρακολούθηση πολλών τύπων καρκίνου και δεν μέτρησε σημαντικούς και γνωστούς παράγοντες κινδύνου μελανώματος, όπως ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή μεγαλύτερης διάρκειας έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, έγραψε ο Δρ Daniel-MacDougall.

Τα άτομα με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να έχουν περάσει περισσότερο χρόνο στον ήλιο – ίσως στην παραλία ή στο ψάρεμα – και μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν τα θαλασσινά, επεσήμανε. Χωρίς περισσότερες πληροφορίες, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν είναι το ψάρι, ο χρόνος στον ήλιο ή κάποιος άλλος παράγοντας που οδηγεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος.

Η Δρ Sancy Leachman, διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Μελανώματος στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, είπε ότι η νέα μελέτη ήταν καλοσχεδιασμένη και χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενδιαφέροντα». Αλλά, είπε, όταν «συντρίβεις μεγάλα σύνολα δεδομένων όπως αυτό», αυτό που βρίσκεις είναι συσχετίσεις μεταξύ παραγόντων, όχι στοιχεία ότι ο ένας προκαλεί τον άλλο. Αυτός ο τύπος μελέτης είναι καλός για την ανάπτυξη νέων υποθέσεων – ότι οι προσμείξεις που βρίσκονται στα ψάρια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος, για παράδειγμα – αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερη έρευνα για να δουν αν αντέχουν.

«Η επιστήμη εξελίσσεται και δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό είναι μόνο μέρος της διαδικασίας», είπε ο Δρ Leachman.

Συσχετισμοί

Πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ ορισμένων τροφών και τύπων καρκίνου , αλλά γενικά, όταν γίνονται περισσότερες μελέτες και τα αποτελέσματα εξετάζονται στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα συχνά γίνονται μικρότερα ή εξαφανίζονται εντελώς. Ειδικά για το μελάνωμα, περιορισμένες μελέτες έχουν βρει κάποιες περίεργες και εκπληκτικές συσχετίσεις με ορισμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση περισσότερων εσπεριδοειδών έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες , μελέτες, για παράδειγμα. και το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο μελανώματος αλλά υψηλότερο κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου .

Όταν πρόκειται για συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου καρκίνου και συγκεκριμένων τροφών, «μην κατακλύζεστε από αυτά τα ελλιπή δεδομένα που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί», είπε ο Δρ Leachman. «Κρατήστε τα δοκιμασμένα και αληθινά πράγματα: να τρώτε καλά, να κοιμάστε καλά, να ασκείστε καλά, όλα με μέτρο», είπε. «Αυτό σου δίνει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που μπορείς να έχεις ενάντια σε κάθε είδους ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου».

Πηγή: New York Times

Σεραφείμ Κοτρώτσος