Μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία: Οι Έλληνες θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

 Μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία: Οι Έλληνες θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Σύμης στον Αλέξη Τσίπρα, που από το πρωί πραγματοποιεί περιοδεία στα Δωδεκάνησα. Συζήτησαν, έβγαλαν φωτογραφίες μαζί του και ζήτησαν την συμπαράστασή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κορυφαίο θέμα για όλους τους κατοίκους η ακρίβεια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων.

“Τα πετρέλαια από 0,60 λεπτά πήγαν στο 1,12. Αν συνεχίσει έτσι θα χάσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης και το λέω εγώ που είμαι νεοδημοκράτης” είπε ο ιδιοκτήτης του πλοίου που κάνει την τοπική γραμμή Σύμη-Ρόδο.

“Κόσμος, τουρισμός υπάρχει. Λεφτά δεν έχει ο κόσμος. Δείχνουμε ότι είμαστε καλά αλλά οικονομικά πατώσαμε” ανέφερε ιδιοκτήτρια καταστήματος τουριστικών ειδών υπογραμμίζοντας ότι ο μεγάλος βραχνάς είναι η ΔΕΗ. “Μας ήρθε 8.500 ευρώ ΔΕΗ με ρήτρα αναπροσαρμογής 2.800 όταν μέχρι τώρα πληρώναμε 3 χιλιάδες. Και στο κρεοπωλείο ήρθε 4μηνο 12 χιλιάδες όταν πλήρωναν μέχρι 4 χιλιάδες. Όλα τρεις φορές πάνω” ανέφερε.

Μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία: Οι Έλληνες θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Κάτοικοι και καταστηματάρχες τέλος μετέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα που έχει συνέπεια στον τουρισμό του νησιού αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί να δώσουμε όπλα κατά της Ρωσίας και να μείνουμε στιγματισμένοι για πάντα από την κίνηση αυτή αναρωτήθηκε καταστηματάρχης της Σύμης και τόνισε χαρακτηριστικά: “Η μητέρα μου είναι δεξιά. Πολύ δεξιά. Πιο δεξιά δεν γίνεται. Αυτό το καταδικάζει”.

Τσίπρας από Σύμη: “Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν”

Μετά την περιοδεία του στη Σύμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:

“Από εδώ, από την ακριτική Σύμη, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτα από όλα, στην πολιτική ηγεσία των γειτόνων μας. Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη.

Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλιμακώνονται οι προκλήσεις. Πόσο δε μάλλον, όταν οι προκλήσεις αυτές, έρχονται σε μία περίοδο που και οι δύο πλευρές του Αιγαίου έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και την ειρήνη. Διότι η οικονομική κρίση πλήττει και τις δύο πλευρές.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό για τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία ενώ εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο

Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε σήμερα να ενημερώσει τη Βουλή για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιλέγει το κρυφτό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και φτάνει στο σημείο να επιτεθεί ακόμη και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χωρίς καν τη στοιχειώδη συνεννόηση και ενημέρωση, εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε έναν πόλεμο και αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και το χειρότερο, ότι ο Ελληνικός λαός το μαθαίνει πότε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και πότε από τον Γερμανό καγκελάριο λες και δεν έχει κυβέρνηση να τον ενημερώσει.

Ας το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα δεν είναι τσιφλίκι του και η εξωτερική της πολιτική δεν είναι ιδιωτική του υπόθεση. Είναι μια δημοκρατική χώρα με θεσμούς και διαδικασίες τις οποίες οφείλει να σέβεται. Πολύ περισσότερο, σε μια τέτοια συνθήκη ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Σεραφείμ Κοτρώτσος