ΜεΡΑ25: Αδιανόητη η δημιουργία λατομείου δίπλα στο Ελαφονήσι

 ΜεΡΑ25: Αδιανόητη η δημιουργία λατομείου δίπλα στο Ελαφονήσι

Αδιανόητη χαρακτηρίζουν οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25, τη δημιουργία λατομείου γύψου δίπλα σε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Κρήτης και έναν από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς, το Ελαφονήσι.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, «η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών με σκοπό την εξόρυξη γύψου σε απόσταση αναπνοής από το Ελαφονήσι έχει δικαιολογημένα ξεσηκώσει πλήθος διαμαρτυριών τόσο στον κλάδο του τουρισμού όσο και στον αγροτικό τομεα καθώς οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται τις τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η λειτουργία λατομείου γύψου στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ντόπιοι «γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σήμαινε η λειτουργία γυψορυχείου στο Στόμιο, ήδη από τη δεκαετία του 50 και δεν ξεχνούν τους αγώνες που έδωσαν για να πετύχουν το κλείσιμό του», ενώ υπογραμμίζεται η στήριξη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Θα ήταν αδιανόητο να συζητάμε για τη δημιουργία λατομείου γύψου δίπλα σε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Κρήτης και έναν από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς όλης της Ελλαδας, το μαγευτικό Ελαφονήσι, στα Χανιά.

Κι όμως, με την Μητσοτάκης Α.Ε. αυτή είναι η “κανονικότητα” που επιφυλάσσεται για τον τόπο μας, που τυχαίνει να είναι και τόπος καταγωγής του πρωθυπουργού και ξέρει από πρώτο χέρι πόσο μεγάλο έγκλημα ετοιμάζεται.

Η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών με σκοπό την εξόρυξη γύψου σε απόσταση αναπνοής από το Ελαφονήσι έχει δικαιολογημένα ξεσηκώσει πλήθος διαμαρτυριών τόσο στον κλάδο του τουρισμού όσο και στον αγροτικό τομεα καθώς οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται τις τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η λειτουργία λατομείου γύψου στην περιοχή.

Εξάλλου οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σήμαινε η λειτουργία γυψορυχείου στο Στόμιο, ήδη από τη δεκαετία του 50 και δεν ξεχνούν τους αγώνες που  έδωσαν για να πετύχουν το κλείσιμό του.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που σήμερα βρέθηκαν στους δρόμους απαιτώντας το αυτονόητο. Την προστασία του τόπου τους από οικονομικά ή άλλα συμφέροντα και τη διασφάλιση του τουριστικού και αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής. 

Βρισκόμαστε ακόμα μια φορά απέναντι στην αδηφάγο επενδυτική λαίλαπα που με τις ευλογίες της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα όρθιο με σκοπό το κέρδος».

Μανώλης Δράκος