Μελανσόν- NUPES: Ατζέντα 10 σημείων για τον β’ γύρο- Που θα πιέσει τον Μακρόν

 Μελανσόν- NUPES: Ατζέντα 10 σημείων για τον β’ γύρο- Που θα πιέσει τον Μακρόν

Η οπισθοδρόμηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει μια τολμηρή αριστερή αντιπολίτευση ενωμένη γύρω από έναν βασικό στόχο: να αναιρέσει την ατζέντα του υπέρ των επιχειρήσεων.

Η διατήρηση της πλειοψηφίας τουλάχιστον 289 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση έχει γίνει πιο σκληρή για τον Μακρόν, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συγκεντρώσει 262 έως 301 έδρες στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Η αριστερή ομάδα γνωστή ως Nupes με επικεφαλής τον Jean-Luc Melenchon αναμένεται να έρθει δεύτερη με 164 έως 208 έδρες. 

Ημέρα δεύτερη της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πρόεδρος Εμανουέλ ΜακρόνΦωτογράφος: Valeria Mongelli/Bloomberg

Αν και το κόμμα του Μακρόν θα εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο μπλοκ, η διακυβέρνηση με σχετική πλειοψηφία θα ήταν αντίθετη με την τελευταία πενταετία, όταν η νομοθεσία ήταν απλή. Ο πρόεδρος πιθανότατα θα αναγκαστεί να συνάψει συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Και ακόμη κι αν η Nupes, η οποία περιλαμβάνει κομμουνιστές, πράσινους και σοσιαλιστές, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει μεγάλο μέρος του προγράμματός της, θα βάλει στόχο να διαταράξει τα σχέδια του Μακρόν με δημοψηφίσματα, φιορβόλα και κοινοβουλευτικές έρευνες. 

Εδώ είναι τα άλλα βασικά σημεία του οικονομικού προγράμματος της Nupes:

  • Τεράστια αύξηση των δημοσίων δαπανών

Η Nupes θέλει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 250 δισεκατομμύρια ευρώ (261 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως – που ισοδυναμεί με περίπου το 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – για να βοηθήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά και να επενδύσει στις δημόσιες υπηρεσίες και την πράσινη μετάβαση. Λέει ότι οι νέες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από υψηλότερους φόρους στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις μεγάλες εταιρείες και τους πλούσιους.

Επίσης, στοιχηματίζει σε νέα έσοδα και ενισχύει τις καταναλωτικές δαπάνες από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με 1,5 εκατομμύριο νέες θέσεις στον δημόσιο τομέα. Συνολικά, αναμένει 267 δισ. ευρώ σε νέα έσοδα, τα οποία θα φέρουν το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2027 (έναντι 112% σήμερα).

Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το πόσο περισσότερη ανάπτυξη θα φέρει πραγματικά το πρόγραμμα, με το κεντροαριστερό think tank Terra Nova να αμφισβητεί τον αντίκτυπο στην «αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα» του δημόσιου χρέους. 

  • Το χρέος και η ΕΚΤ

Το τελευταίο στην παγκόσμια πολιτικήΛάβετε πληροφορίες από δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο στο ενημερωτικό δελτίο του Balance of Power.Εγγραφείτε σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο

Η Nupes βλέπει τα επιτόκια του γαλλικού χρέους να αυξάνονται ελαφρά εάν επρόκειτο να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αλλά υπολογίζει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, θα μπορούσαν να πείσουν την ΕΚΤ να μετατρέψει τις συμμετοχές της από προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε αέναο χρέος με μηδενικούς τόκους, καθώς και να αγοράσει περισσότερα. Θα διενεργούσαν επίσης έλεγχο για να προσδιορίσουν ένα μερίδιο του δημόσιου χρέους που είναι «παράνομο».

Αυτά τα σχέδια έχουν επίσης συναντήσει κριτική. Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου, προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ακυρώσει το χρέος καθώς αντιβαίνει στις ιδρυτικές συνθήκες του ευρώ. «Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην ΕΚΤ για να αγοράσει περισσότερο γαλλικό χρέος», δήλωσε ο Villeroy στο BFM Business TV. «Δεν θα το έκανε, ιδίως για να μην οδηγήσει τον πληθωρισμό, που είναι το κύριο μέλημα των Γάλλων».

Ημέρα δεύτερη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) 2022
Francois Villeroy de GalhauΦωτογράφος: Jason Alden/Bloomberg
  • Συνταξιοδότηση στα 60

Επί του παρόντος, οι Γάλλοι συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 67 ετών, με πλήρεις συντάξεις, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχουν εργαστεί. Έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, από 62 ετών, αλλά οι πληρωμές εξαρτώνται από τη σταδιοδρομία και την ηλικία. Υπάρχουν διαφορετικά καθεστώτα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1973 πρέπει να έχουν εργαστεί για 43 χρόνια. 

Η Nupes θέλει τα άτομα που έχουν εργαστεί τουλάχιστον 40 χρόνια να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 60 ετών. Υπολογίζει ότι αυτό θα κοστίσει 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Σύμφωνα με την προεκλογική πρόταση του Μακρόν, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τα 65, αλλά η ομάδα του είπε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις. 

  • Μπλοκάρισμα τιμών

Η Nupes σχεδιάζει να παγώσει τις τιμές των βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, πέντε εποχικών φρούτων και λαχανικών και προϊόντων υγιεινής. Θα απαιτούσε από τους μεγάλους ενεργειακούς φορείς να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να πουλήσουν φυσικό αέριο σε χαμηλότερη, ρυθμιζόμενη τιμή. Η συμμαχία λέει ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια τιμή χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα ενοίκια θα περιοριστούν. 

  • Εθνικοποιήσεις

Η Nupes στοχεύει να εθνικοποιήσει αυτό που αποκαλεί «στρατηγικά αεροδρόμια», αυτοκινητόδρομους και λοταρία παιχνιδιών Francaise des Jeux, τα οποία ιδιωτικοποιήθηκαν από τον Μακρόν.

  • Τραπεζικές και εμπορικές μεταρρυθμίσεις

Οι Nupes λένε ότι θα χωρίσει τη λιανική τραπεζική από τις επενδυτικές δραστηριότητες και θα αναγκάσει τις τράπεζες να εκτρέψουν τα κεφάλαια προς την πράσινη μετάβαση και τις μικρότερες εταιρείες. 

Ένας νέος φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα ήταν «σημαντικός». Τα τοξικά και «άχρηστα» χρηματοοικονομικά προϊόντα θα απαγορευθούν, ενώ οι εξαγορές με μόχλευση θα επιτρέπονταν μόνο όταν οι εργαζόμενοι αγοράζουν τις δικές τους εταιρείες. Τα δικαιώματα των μετόχων θα συνδέονται με την αρχαιότητά τους ως επενδυτές.

  • Λιγότερα μερίσματα

Η συμμαχία θέλει να απαγορεύσει τις απολύσεις σε εταιρείες που λαμβάνουν δημόσιες επιδοτήσεις ή πληρώνουν μερίσματα και να δώσει στους εργαζομένους το λόγο για τις πολιτικές πληρωμών. Ο στόχος, σύμφωνα με τον Nupes, είναι τα ποσά που πηγαίνουν σε μερίσματα και εξαγορές μετοχών σε ίσες δαπάνες για αυξήσεις μισθών.

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού

Η συμμαχία του Μελανσόν θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 1.500 ευρώ το μήνα μετά τους φόρους, σε σύγκριση με περίπου 1.300 ευρώ σήμερα, και να αυξήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

  • Περισσότερες μέρες ρεπό

Η ομάδα λέει ότι θα αυξήσει την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών σε έξι εβδομάδες, από πέντε, και θα επιβάλει υψηλότερους μισθούς για υπερωριακή εργασία.

  • Περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση

Η Nupes θέλει να επενδύει 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τα σπίτια. Λέει ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 850.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά Άρθρα