Μακρόν: “Κάποια στιγμή ο Ζελένσκι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ρωσία, και η Ευρώπη πρέπει να είναι στο τραπέζι”

 Μακρόν: “Κάποια στιγμή ο Ζελένσκι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ρωσία, και η Ευρώπη πρέπει να είναι στο τραπέζι”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι χρειάζονται νέες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταλεί ένα «σήμα υποστήριξης» και ότι ο διάλογος με το Κρεμλίνο πρέπει να συνεχιστεί, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Κάποια στιγμή οι πυροβολισμοί θα πρέπει να σταματήσουν και οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν», είπε ο Μακρόν την Τετάρτη. «Κάποια στιγμή, ο πρόεδρος Ζελένσκι θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και θα πρέπει επίσης να είμαστε στο τραπέζι, φέρνοντας εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πρέπει να συμβεί»

Ο Μακρόν προσπάθησε να τοποθετηθεί ως γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και περιγράφει τον ρόλο της χώρας του ως «διαμεσολαβητική δύναμη». Έχει επικριθεί, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, επειδή είπε επανειλημμένα, ακόμη και όταν μαίνεται ο πόλεμος, ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να «εξευτελίζουν» τη Μόσχα γιατί αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό.

Ερωτηθείς για αυτή τη στάση στην αεροπορική βάση, ο Μακρόν διπλασίασε. «Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη και δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με τον ρωσικό λαό, αλλά για να κερδίσει η Ουκρανία και να τελειώσει ο πόλεμος πρέπει να διαπραγματευτούμε», είπε ε δημοσιογράφους καθώς προετοιμάζεται για μια επίσκεψη στο Κίεβο.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στον εξοπλισμό που στέλνει η Γαλλία στην Ουκρανία ως απόδειξη της υποστήριξής της.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία διανύει τώρα τον πέμπτο μήνα και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, ο Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικό να σταλεί «ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που αντιστέκονται ηρωικά».

Avatar

Σεραφείμ Κοτρώτσος