Λέων: Ασφυκτικό θάνατο δείχνουν τα ευρήματα σε Ίριδα και Μαλένα – Δεν χορηγήθηκε κεταμίνη

 Λέων: Ασφυκτικό θάνατο δείχνουν τα ευρήματα σε Ίριδα και Μαλένα – Δεν χορηγήθηκε κεταμίνη

Θέμα ημερών είναι να γνωστοποιηθεί επίσημα το πόρισμα, για το αν οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.

«Περιμένουμε τα ασφαλή κι όχι τα γρήγορα πορίσματα» για τον θάνατο των δύο αδελφών, ώστε «να έχουμε αιτίες θανάτου που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν» ανέφερε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης 16 Ιουνίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στα δύο παιδιά, τη Μαλένα και την Ίριδα. «Η κεταμίνη είχε διερευνηθεί στο καλύτερο βιολογικό υλικό που μπορεί να έχει ένας ιατροδικαστής, δηλαδή το αίμα. Έχουμε βεβαιότητα ότι δεν χορηγήθηκε στα δύο πρώτα παιδιά κεταμίνη και επίσης έχουμε βεβαιότητα ότι δεν χορηγήθηκε και καμία άλλη ουσία που να επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, γιατί αυτές οι ουσίες αποκλείστηκαν με τις κατάλληλες εξετάσεις».

“Ασφυκτικό θάνατο δείχνουν τα ευρήματα”

Ο κ. Λέων τόνισε ακόμα ότι «όσον αφορά στο δεύτερο παιδί, υπάρχουν ευρήματα τα οποία πραγματικά καθοδηγούν με 100% ασφάλεια σε μία αιτία θανάτου και αυτή είναι ο ασφυκτικός θάνατος. Στο πρώτο παιδί καθοδηγούμαστε σε ασφαλή αιτία θανάτου, απλά εκεί γίνεται πλέον και δια αποκλεισμού, δηλαδή με την έννοια ότι επειδή έχουμε λιγότερα ευρήματα, θα συνδυαστούν οι εξωτερικές κακώσεις στο παιδί μαζί με τα εσωτερικά ευρήματα που έχουμε από τις ιστολογικές εξετάσεις, που επανελέχθηκαν και θα καταλήξουμε και εκεί σε ασφαλή αιτία θανάτου».

Στην ερώτηση αν έχουν γίνει λάθη για τα δύο πρώτα παιδιά, ο ιατροδικαστής είπε ότι «είμαι από τους πρώτους που έχουν μιλήσει για αστοχίες σε αυτήν την υπόθεση. Και ο λόγος που έχουμε αυτή τη στιγμή απομακρυνθεί από την έναρξη αυτής της υπόθεσης αρκετά, είναι γιατί καταρχάς έπρεπε τα πράγματα να μπουν σε μια ορθή διαδικασία και να διορθωθούν οι όποιες αστοχίες υπήρξαν και σε κάποια τεχνικά θέματα, αλλά κυρίως στις αιτίες θανάτου, στο “διάβασμα” των ευρημάτων».

Αναφορικά με το πότε θα έχουμε μία σαφή εικόνα για το τι συνέβη, ο κ. Λέων σημείωσε ότι «στο μυαλό των συναδέλφων μου, που έχουν πάρει τις εργαστηριακές εξετάσεις, ήδη υπάρχει μία κατεύθυνση. Τώρα θα πρέπει να συντάξουν μία έκθεση, που δεν είναι εύκολη, καθώς δεν καταγράφουν απλά τα ευρήματα, αλλά πρέπει να τα αποτυπώσουν ακριβώς όπως είναι αλλά και την σκέψη τους στο γιατί οδηγούνται σε αυτές τις αιτίες θανάτου με ασφάλεια, καθώς υπήρξαν και δύο αιτίες θανάτου που όπως προείπαμε ήταν άστοχες. Αφενός θα πρέπει να ανατρέψουν τα προηγούμενα αίτια θανάτου και αφετέρου να δώσουν με ασφάλεια πλέον τις νέες αιτίες θανάτου, οι οποίες θα δρομολογήσουν και τις εξελίξεις».

Avatar

Χρήστος Σταθόπουλος