Κρήτη: Κύκλωμα τοκογλυφίας ευθύνεται για την αυτοκτονία επιχειρηματία – Πώς δρούσε η συμμορία

 Κρήτη: Κύκλωμα τοκογλυφίας ευθύνεται για την αυτοκτονία επιχειρηματία – Πώς δρούσε η συμμορία

Συνοδοί ασφαλείας σε επιχειρηματίες, φύλακες επιχειρήσεων και πορτιέρηδες νυχτερινών μαγαζιών ήταν μεταξύ άλλων τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος τοκογλύφων που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Οι σκληροί εκβιαστές έπαιρναν υπερτριπλάσια χρήματα από το πόσο που δάνειζαν, εκβιάζοντας όχι μόνο τα θύματα αλλά ακόμα και συγγενείς τους. Μάλιστα για ένα από τα μέλη της συμμορίας ερευνάται ακόμα και η συμμετοχή του στην αυτοκτονία επιχειρηματία τον Απρίλιο του 2021. Όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς, ο αυτόχειρας είχε δανειστεί από το συγκεκριμένο άτομο χρήματα και δεχόταν απειλές για την αποπληρωμή του χρέους.

Συνολικά οι αρχές συνέλαβαν 8 μέλη του κυκλώματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για άλλα δύο. Παράλληλα εντοπίστηκαν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι κακοποιοί ξέπλεναν το βρώμικο χρήμα εξαργυρώνοντας κουπόνια του ΟΠΑΠ, μέσω… real estate και χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων. Όπως διαπιστώθηκε είχαν αγοράσει περισσότερα από 30 αυτοκίνητα ενοικίασης και ίδρυσαν εταιρείες εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς-ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων. Κάποια από τα μέλη της συμμορίας είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι στις οποίες βρέθηκαν 22.170 ευρώ, 12 αυτοκίνητα, πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών, ποσότητα αναβολικών ουσιών, πιστόλι, σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης