Κοζάνη: Ανακάλυψαν τάφο γυναίκας που έζησε πριν 2.100 χρόνια (εικόνες)

 Κοζάνη: Ανακάλυψαν τάφο γυναίκας που έζησε πριν 2.100 χρόνια (εικόνες)

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε στην πόλη της Κοζάνης τα λείψανα γυναίκας, η οποία ήταν ξαπλωμένη σε χάλκινο κρεβάτι 2.100 ετών -τα ξύλινα τμήματα έχουν αποσυντεθεί.

Οι στύλοι του κρεβατιού ήταν διακοσμημένοι με πρόσωπα γοργόνας, ενώ υπήρχε εικόνα πουλιού που είχε φίδι στο στόμα του -σύμβολο του Θεού Απόλλωνα. Στο κεφάλι της η γυναίκα είχε χρυσά φύλλα δάφνης, πιθανότατα από στεφάνι.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, εξωτερικοί χώροι και κείμενο

Με email της στο Live Science η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετὴ Χονδρογιάννη-Μετόκη εξήγησε πως η γυναίκα είχε στα χέρια της και χρυσές κλωστές, πιθανότατα από κέντημα. Μέσα στον τάφο υπήρχαν τέσσερα πήλινα αγγεία και ένα γυάλινο δοχείο.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, παιδί, κάθεται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο

Αυτήν την περίοδο οι αρχαιολόγοι αναλύουν τον σκελετό, ώστε να προσδιοριστεί η ηλικία που πέθανε η γυναίκα, η κατάσταση της υγείας της και η πιθανή αιτία θανάτου. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν με τον σκελετό, υποδηλώνουν ότι προερχόταν από πλούσια οικογένεια -ίσως από βασιλική. Η κυρία Χονδρογιάννη-Μετόκη είπε πως “πριν από χιλιάδες χρόνια, η Κοζάνη βρισκόταν κοντά σε μια σημαντική πόλη που ονομαζόταν Μαυροπηγή. Στέγαζε ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

Τα λείψανα της γυναίκας φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Πηγή: news247.gr

Avatar

Χρήστος Σταθόπουλος