• 29 Μαρτίου, 2024

Κλιμάκωση: Ακυρώθηκε αιφνιδίως η επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι- Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο στο ρωσικό αεροσκάφος

 Κλιμάκωση: Ακυρώθηκε αιφνιδίως η επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι- Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο στο ρωσικό αεροσκάφος

Νέο γύρο έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναγκάστηκε να ακυρώσει μια επίσκεψη στη Σερβία όταν οι χώρες της περιοχής (Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο) έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την κίνηση «άλλο ένα κλειστό κανάλι επικοινωνίας».

Ο Λαβρόφ επρόκειτο να έχει συνομιλίες στο Βελιγράδι τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti.

«Η διπλωματία μας δεν έχει ακόμη κατακτήσει την τηλεμεταφορά», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μια ανώτερη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βούτσιτς επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει στον πρόεδρο μια σημαντική πρόκληση, καθώς η Σερβία φαίνεται ότι είναι έτοιμη μεταξύ της αίτησής της να γίνει μέλος της ΕΕ και μιας ενστικτώδους συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η Σερβία και η Ρωσία έχουν στενούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και η Μόσχα έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στο Βελιγράδι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμποδίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Τον Απρίλιο ο Βούτσιτς κατηγόρησε την Ουκρανία και χώρα της Ε.Ε ότι ενορχήστρωσαν μια σειρά απειλών για φάρσες βομβών εναντίον αεροπλάνων της Air Serbia. Δεν παρείχε στοιχεία για τον ισχυρισμό, τον οποίο η Ουκρανία χαρακτήρισε «αβάσιμο».

Ο πρόεδρος άργησε να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα, η οποία αρχικά αναφέρθηκε σε φιλοκυβερνητικά ταμπλόιντ ως ουκρανική εισβολή στη Ρωσία .

Ο Βούτσιτς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Σερβία, ενώ άλλες χώρες έχουν διακοπεί επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Πηγή: Guardian