Καλλιτέχνες: Διογκώνεται το κίνημα για παραίτηση Μενδώνη – Η απάντηση στους 56
Περισσότεροι από 700 (έως χθες το βράδυ) δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό καυτηριάζουν το κείμενο στήριξης των 56 στην υπουργό Πολιτισμού υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να μην δούμε τις υπογραφές αυτές από λυπηρές έως εχθρικές» και, αναφερόμενοι στην «επιστημονική επάρκεια» της Λ. Μενδώνη, τονίζουν πως «ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική ανεπάρκεια που της καταλογίζεται στην υπόθεση του Δ. Λιγνάδη».
Μεταξύ των δημιουργών που υπογράφουν είναι οι ηθοποιοί Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά, ο λυρικός καλλιτέχνης Βαγγέλης Χατζησίμος, η ερμηνεύτρια Ναταλία Ρασούλη, η διευθύντρια ορχήστρας Ζωή Ζενιώδη, ο σκηνογράφος Κωνσταντίνος Ζαμάνης, η χορογράφος Μπέττυ Δραμισιώτη, ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης και πολλοί άλλοι, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών.
Οι υπογράφοντες τονίζουν πως «όσοι εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε σε συνθήκες ακραίας επισφάλειας εξαιτίας της απογοητευτικά ελλιπούς στήριξης στον κλάδο, όσοι υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), που δέχεται συκοφαντικές επιθέσεις από την υπερασπιστική γραμμή του Δ. Λιγνάδη, επιλέγουμε να αρθρώσουμε τις φωνές μας δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας με την επιστολή μικρής μερίδας των συναδέλφων μας».
Αμείωτη συνεχίζεται προς το ΣΕΗ η στήριξη και η αλληλεγγύη της κοινής γνώμης, των καλλιτεχνών και των σωματείων τους, όπως τα ΑΣΜΑ και ΜΕΤΡΟΝ, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, η Ένωση Σκηνοθετών και το ΣΕΧΩΧΟ, που παίρνει αποστάσεις από τη στήριξη του παρείχε στην υπουργό Πολιτισμού ο διευθυντής της ΚΣΟΤ Δάφνις Κόκκινος.
Μετά τις πρώτες καταγγελίες στον χώρο του θεάματος που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ο Σύλλογος Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου είχε δημοσιοποιήσει μια επιστολή συμπαράστασης σε όσους κατήγγειλαν ανάρμοστες συμπεριφορές, αναφερόμενοι και σε περιστατικά μέσα στη Σχολή, που ωστόσο δεν κατονομάζονταν.
Οι σπουδαστές σημείωναν τότε πως «η ‘άγνοια’ ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες, κακοποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία».
Με πληροφορίες από avgi.gr