Κακοκαιρία “GENESIS”: Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα – Ήδη εκδηλώνονται στην Κοζάνη (vid)

 Κακοκαιρία “GENESIS”: Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα – Ήδη εκδηλώνονται στην Κοζάνη (vid)

Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας να δημιούργησαν προσδοκίες όμως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φαίνεται πως έρχεται να χαλάσει η κακοκαιρία «GENESIS» με άστατο καιρό, μπόρες και καταιγίδες.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης της 6ης Ιουνίου, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων καθώς θα δημιουργηθεί Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο το οποίο θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει την κακοκαιρία “GENESIS”. Μάλιστα σήμερα στις 19.00 ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου  θα πραγματοποιήσει έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας.

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη έως και το βράδυ του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους όπως αναφέρεται στο έκτακτο Δελτίο.

Να διευκρινίσουμε ότι οι ισχυροί άνεμοι που θα επικρατήσουν δε θα οφείλονται μόνο λόγω του συστήματος, αλλά κυρίως λόγω των καταιγίδων και γιαυτό δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και 2 με 3 μποφόρ πιο ενισχυμένοι από τον μέσο άνεμο που επικρατεί στην περιοχή.

Από το απόγευμα της Πέμπτη θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με βάση την πρόγνωση των μετ/κων μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 Δευτέρα 13/6:

1. Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

2. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

3. Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δ. Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

4. Σημαντικές Πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτ. Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/ 6.

Έχει γίνει προσωπική επικοινωνία από ΓΓΠΠ με κάθε περιφερειάρχη και τους έχει κοινοποιηθεί το παραπάνω. Θα σταλεί 112 σε όλες τις περιοχές.

Στην Κοζάνη το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία «Genesis» έχει ήδη αρχίσει να φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους, ενώ θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν σήμερα (9/6) το μεσημέρι οι δρόμοι στην Κοζάνη εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την πόλη.

Λίμνη θύμιζε η κεντρική πλατεία και χρειάστηκε να μεταβεί εκεί όχημα της Πυροσβεστικής προκειμένου να κάνει απάντληση των υδάτων.

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης