Κ. Φίλης: Χρειαζόμαστε “οδικό χάρτη” για την τουρκική απειλή- Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

 Κ. Φίλης: Χρειαζόμαστε “οδικό χάρτη” για την τουρκική απειλή- Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι η πρόκληση μιας περιπέτειας με την Ελλάδα ενέχει πολύ περισσότερα ρίσκα και κινδύνους για τον ίδιο σε σχέση με την θέση του στο εσωτερικό, τονίζει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σε συνέντευξή του στο anatropinews.gr και στον Χρόνη Διαμαντόπουλο.

Ο Κ. Φίλης εξηγεί πως «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές» και σημειώνει με έμφαση ότι «αν αποφασίσει να κάνει μια περιπέτεια με την Ελλάδα πολεμική και χάσει τον πόλεμο – ένα σενάριο που είναι πολύ πιθανό – τότε κινδυνεύει ακόμη και με κρεμάλα».

Ερώτηση: Η Τουρκία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε, θα διεθνοποιήσει την επιθετική της πολιτική και θα φτάσει μέχρι τον Ο.Η.Ε. Η Ελλάδα πώς οφείλει να απαντήσει;

Η Ελλάδα έχει διάφορα επίπεδα απάντησης. Το ένα είναι, προφανώς, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σταθμίσουμε το κατά πόσο είναι προς το συμφέρον μας να μπούμε σε μια λογική ανταλλαγής απόψεων και νομικών επιχειρημάτων δια αλληλογραφίας μέσω του Ο.Η.Ε. Και το λέω αυτό διότι κάθε φορά η Τουρκία εξειδικεύει τα,έτσι κι αλλιώς, αίολα επιχειρήματά της, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη να απαντάει σε αυτά. Στο μέλλον, θα μπορούσε η Άγκυρα να επικαλεστεί αυτή την ανταλλαγή επιστολών κι απόψεων σε μια διαπραγμάτευση για να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα, κατά κάποιον τρόπο, αποδέχεται ως ατζέντα– ή αποδέχεται να συμπεριληφθούν στην ατζέντα αυτά τα ζητήματα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η φάμπρικα των επιστολών στον Ο.Η.Ε. ή πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει με μια ρητή και κατηγορηματική δήλωση από ελληνικής πλευράς. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει, προφανώς, με την ενημέρωση των εταίρων μας. Και η Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό, έκανε το αυτονόητο.

Δηλαδή, άρχισε να ενημερώνει με χάρτες και στοιχεία, με αδιάψευστους μάρτυρες κι αδιάσειστα στοιχεία δηλαδή για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και μάλιστα πώς αυτός ο αναθεωρητισμός κλιμακώθηκε τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια, από τις αρχές δεκαετίας του 1970. Κι από εκεί και πέρα, υπάρχει και το ζήτημα της ενημέρωσης των εταίρων μας, θα έλεγα με την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη από δικής μας πλευράς, ο οποίος θα προταθεί προς τους εταίρους και προς την Τουρκία. Ίσως τώρα να μην είναι η κατάλληλη στιγμή, θα πουν κάποιοι, επειδή είμαστε σε πολύ μεγάλη ένταση.

Αλλά ένας οδικός χάρτης από δικής μας πλευράς είναι απαραίτητος, με βήματα τα οποία θα γίνουν για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο. Που επιθυμητό σημείο ανάμεσα σε δύο γείτονες δεν είναι να βρίσκονται σε μια πολεμική κατάσταση, που δεν ωφελεί κανέναν. Δεν ωφελεί την Ελλάδα που είναι μια κανονική χώρα, μια δημοκρατική χώρα. Προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα, θεωρώ, λοιπόν, σημαντική την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη από πλευράς μας. Τον χάρτη αυτόν θα προβάλλουμε προς Τούρκους και συμμάχους, στον οποίο, επίσης, θα έχουμε τα βήματα, τα σταθερά βήματα που θα γίνουν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Εν συνεχεία. για την εμπέδωση της αποκλιμάκωσης και τέλος για την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα μπορούσε να μας οδηγήσει, κάποια στιγμή, προφανώς όχι άμεσα, στην έναρξη ενός ουσιαστικού και κανονικού διαλόγου –με περιεχόμενο- με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά. Ακόμη και οι διερευνητικές, που είναι προθάλαμος διαλόγου, γίνονται για το θεαθήναι από πλευράς Τουρκίας, αποτελώντας παράλληλους μονόλογους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή -άμεσα- πρέπει να παρουσιάσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο anatropinews.gr

Σχετικά Άρθρα