• 29 Μαρτίου, 2024

“Ισοδυναμεί με επίθεση” – Κλιμάκωση στις σχέσεις Ευρώπης Ρωσίας με αφορμή τη μείωση ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream

 “Ισοδυναμεί με επίθεση” – Κλιμάκωση στις σχέσεις Ευρώπης Ρωσίας με αφορμή τη μείωση ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream

Ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος, ανέφερε ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα, αποτελούν μια «επίθεση» που «στοχεύει να σπείρει χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο.

  • Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου ότι θα μειώσει κατά ένα τρίτο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream.

Η Gazprom εξήγησε την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι «σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια».

Κατά συνέπεια, η καθημερινή παραγωγή μειώθηκε από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί άλλη μια πρώτη μείωση, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατομμύρια.

  • Γερμανία και Ιταλία είχαν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους. Μεταξύ των κινήσεων αυτών θα είναι κυρίως η αυξημένη καταφυγή στον άνθρακα.

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ’ αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.

«Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», είχε δηλώσει ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε επίσης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τη μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Corriere della Sera», o ιταλικός όμιλος υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.