Η θηλιά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη- Οι αποφάσεις για τα επιτόκια και η προσδοκία των επιχειρήσεων

 Η θηλιά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη- Οι αποφάσεις για τα επιτόκια και η προσδοκία των επιχειρήσεων

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, εντείνοντας τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα επιτόκια από ιστορικά χαμηλά.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άλμα 8,1% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, υπερβαίνοντας τη διάμεση εκτίμηση 7,8% σε έρευνα του Bloomberg. Η επιτάχυνση προήλθε από τα τρόφιμα και την ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη. Ένας δείκτης που εξαιρεί τα πτητικά στοιχεία όπως αυτά αυξήθηκε κατά 3,8%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 8,1% τον Μάιο
  

Με τις αυξήσεις των επιτοκίων σε πλήρη εξέλιξη στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για να καταπολεμήσει την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών του νομισματικού μπλοκ των 19 μελών.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανές αυξήσεις κατά τρίμηνο στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane υποστήριξε αυτό το χρονοδιάγραμμα τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις αυτού του μεγέθους ως «ρυθμό αναφοράς» στην έξοδο από την αγορά, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων.

Ο Σλοβάκος Peter Kazimir, ο οποίος κατέχει μια κεντρώα θέση στο όργανο καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ, είπε στο Reuters την Τρίτη ότι ενώ το βασικό του σενάριο για τον Ιούλιο είναι μια αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας, είναι ανοιχτός να μιλήσει για κίνηση 50 μονάδων βάσης .

Ο Ιταλός Ignazio Visco αντέκρουσε την Τρίτη την προοπτική ενός πιο επιθετικού επιτοκίου, λέγοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει με «ορθολογικό» τρόπο για να αποφύγει πιθανή αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Ο Γάλλος συνάδελφός του, Francois Villeroy de Galhau, είπε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δικαιολογούν μια «σταδιακή αλλά αποφασιστική» εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Παρακολούθηση πληθωρισμού

«Δεν διαφαίνεται ραγδαία επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Christoph Weil, οικονομολόγος στην Commerzbank. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει διακοπή στον εφοδιασμό ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και αν η ετήσια αύξηση των τιμών της ενέργειας πέσει σημαντικά καθώς προχωρά το έτος, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι γύρω στο 6% μέχρι το τέλος του έτους».

Τα γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν σε όλη την καμπύλη με τις αποδόσεις αναφοράς 10ετούς διάρκειας να αυξάνονται επτά μονάδες βάσης στο 1,12%. Τα ιταλικά ομόλογα παρουσίασαν υστέρηση, με τις ισοδύναμες αποδόσεις να αυξάνονται κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,13%, ενώ το ευρώ υποχώρησε 0,7% στα 1,07 δολάρια. Οι αγορές χρήματος προστέθηκαν στα στοιχήματα της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων, με 119 μονάδες βάσης αυστηρότερες έως τον Δεκέμβριο.

Αν και η αύξηση των τιμών θα κορυφωθεί αυτό το τρίμηνο, θα εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο υψηλότερη από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό μεταξύ των καταναλωτών υποχωρούν , αν και παραμένουν διπλάσιο από το μέσο επίπεδο από το 2000.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος