• 29 Μαρτίου, 2024

“Η Ρωσία μπορεί να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη στις 11/07” – Προειδοποίηση Λίντνερ για “σκοτεινές μέρες”

 “Η Ρωσία μπορεί να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη στις 11/07” – Προειδοποίηση Λίντνερ για “σκοτεινές μέρες”

Η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πλήρες κλείσιμο του φυσικού αερίου της Ρωσίας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ – αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί σε ύφεση.

Μιλώντας σε εκδήλωση βιωσιμότητας στο Μόναχο, ο Χάμπεκ είπε ότι ο «πλήρης αποκλεισμός» του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου, όταν η Gazprom είπε ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις παραδόσεις στον υποθαλάσσιο αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας για τακτική συντήρηση.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος προκάλεσε τον δεύτερο υψηλότερο συναγερμό για έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, πρότεινε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία ενός τεχνικού ζητήματος για να κρατήσει τον αγωγό εκτός λειτουργίας. Τελικά, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πουν: «Απλώς δεν μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε ξανά, τώρα βρήκαμε κάτι κατά τη συντήρηση και αυτό είναι», είπε. «Από αυτή την άποψη, η κατάσταση είναι σίγουρα τεταμένη».

Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη παρόμοιες δικαιολογίες για να πιέσει τις παραδόσεις.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου ανακοίνωσε μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream σε 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, κατηγορώντας τις κυρώσεις που είπε ότι το εμποδίζουν να στείλει εξοπλισμό για επισκευές στον Καναδά. Ο Χάμπεκ το χαρακτήρισε «πρόσχημα» και είπε ότι η Γερμανία δέχθηκε «οικονομική επίθεση» από τη Ρωσία.

Γιώργος Σαραβέλος: Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο

Η Γερμανία και το υπόλοιπο μπλοκ αγωνίζονται να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου της εν όψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης – η ΕΕ θέλει να είναι γεμάτες κατά 80 τοις εκατό έως την 1η Νοεμβρίου – για να αποφύγει τη διακοπή ρωσικού αερίου. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο μπορεί να μην λειτουργήσει εάν το Κρεμλίνο κλείσει νωρίς τις στρόφιγγες.

Μια πιο σοβαρή διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου της Ρωσίας θα μπορούσε να αναγκάσει τον Χάμπεκ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιπέδου τρίτου, η οποία καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει και να παρέμβει άμεσα στην αγορά φυσικού αερίου για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό «προστατευμένων πελατών», όπως νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και νοσοκομεία – κάτι που θα μπορούσε να είναι εις βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 37% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Ο Χάμπεκ την περασμένη εβδομάδα πρότεινε ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει έλλειμμα περίπου 10 τοις εκατό της κατανάλωσης φυσικού αερίου εάν υπάρξει πλήρης διακοπή λειτουργίας.

«Θα περιμέναμε μεγάλο μέρος του βάρους να πέσει στις εταιρείες με μεγαλύτερη ένταση ενέργειας και φυσικού αερίου, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς των χημικών, των βασικών μετάλλων, των εξευγενισμένων μεταλλικών προϊόντων και του γυαλιού», ανέφερε μια ανάλυση της Capital Economics. Η εταιρεία προέβλεψε ότι θα μείωνε τη γερμανική μεταποιητική παραγωγή κατά 5 τοις εκατό και το ΑΕΠ κατά περίπου 1 τοις εκατό.

«Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για την εξελισσόμενη ενεργειακή κατάσταση στη Γερμανία», δήλωσε ο Γιώργος Σαραβέλος, ο επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος της Deutsche Bank παγκοσμίως, σε σημείωμα προς τους πελάτες την Πέμπτη.

Κρίστιαν Λίντνερ: Έρχονται πιο σκοτεινές μέρες

Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αισθάνονται ήδη την κρίση. Η τιμή της μετοχής της Uniper υποχώρησε κατά 18% την Πέμπτη, αφού μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη της και δήλωσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια διάσωση, κατηγορώντας τη «μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση και τη διάρκεια και την έκταση της περικοπής στο ρωσικό φυσικό αέριο προμήθειες».

Η είδηση ​​έχει αντίκτυπο στο καταναλωτικό κλίμα, το οποίο επιδεινώθηκε σημαντικά εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και των ανησυχιών για το πώς θα τα βγάλει πέρα ​​η χώρα τον χειμώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, δημοσιονομικό «γεράκι» και ο ηγέτης των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, προειδοποίησε ότι έρχονται πιο σκοτεινές μέρες. «Υπάρχει κίνδυνος πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω του πληθωρισμού», είπε την περασμένη εβδομάδα.

Χρησιμοποιώντας λιγότερα, βρίσκοντας περισσότερα

Η μετατόπιση της προσφοράς και της ζήτησης συμβαίνει – αν και δεν είναι σαφές εάν θα συμβεί αρκετά γρήγορα ώστε να αποτρέψει το πάγωμα της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

Η ΕΕ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο. Το μπλοκ έκλεισε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα με τη Νορβηγία για την ενίσχυση των παραδόσεων και ο Χάμπεκ ταξίδεψε στο Κατάρ για να προμηθευτεί περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι ΗΠΑ. έχει επίσης υποσχεθεί να αυξήσει τις αποστολές στην Ε.Ε.

Την Πέμπτη, ο Φατίχ Μπιρόλ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε: «Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο 1ος μήνας στην ιστορία κατά τον οποίο η ΕΕ εισάγει περισσότερο αέριο μέσω LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία».

Ο Χάμπεκ καλεί τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Ο Κλάους Μέλερ, ο επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Δικτύων, δήλωσε την Τρίτη ότι τα νοικοκυριά πρέπει να προετοιμαστούν για το χειμώνα, προειδοποιώντας ότι «σε τρεις μήνες, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους».

Η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW) δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους ήταν 14,3% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο του 2021.

«Μπορεί να υποτεθεί ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε η επικεφαλής της BDEW Κέρστιν Αντρέ. «Αλλά η οικονομική ζημιά, οι εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ή τα αποτελέσματα εξοικονόμησης με προσωπικά κίνητρα παίζουν επίσης ρόλο».