Η Ρωσία εξουθενώνει ενεργειακά την Ευρώπη- “Στεγνώνουν” τα αποθέματα, προβλέψεις για χειμώνα με ελλείψεις και νέα έκρηξη τιμών

 Η Ρωσία εξουθενώνει ενεργειακά την Ευρώπη- “Στεγνώνουν” τα αποθέματα, προβλέψεις για χειμώνα με ελλείψεις και νέα έκρηξη τιμών

Οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αξιοποιήσουν τα αποθέματα που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη χειμερινή περίοδο αιχμής. H εξέλιξη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει συνθήκες ενεργειακής ασφυξίας στις ευρωπαϊκές χώρες τον προσεχή χειμώνα και να εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι ανησυχίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αφενός γιατί θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή με κατά πολύ ακριβότερους λογαριασμούς, αφετέρου διότι χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο (όπως η Ελλάδα) θα δυσκολευτούν να λάβουν περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε ένα από τα πιο πρόσφατα σημάδια της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή, τα επίπεδα αποθήκευσης μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου, όταν οι έμποροι αρχίζουν συνήθως να συμπληρώνουν τις εγκαταστάσεις ενόψει χειμώνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«Σαφώς αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει αυτή την εποχή», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING Groep NV. «Αυτό θα είναι ανησυχητικό για την αγορά και είναι πιθανό να διατηρήσει τη στήριξη των (υψηλών) τιμών».

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες σε πελάτες στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, προσθέτοντας μικρότερες μειώσεις σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα είπε ότι έπρεπε να περιορίσει τη χωρητικότητα στη σύνδεσή της στο Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα λόγω τεχνικών ζητημάτων, αλλά η Γερμανία χαρακτήρισε τις μειώσεις ως «πολιτικά κίνητρα» με στόχο την άνοδο των τιμών.

Η Ευρώπη αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει αποθέματα φυσικού αερίου εν μέσω στενότητας της προσφοράς

Οι περικοπές από τη Ρωσία συμπίπτουν με μια διακοπή λειτουργίας σε ένα μεγάλο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, μια άλλη κρίσιμη πηγή ευρωπαϊκού εφοδιασμού. Σημαίνει ότι λιγότερα καύσιμα θα φθάνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για μήνες.

Κίνδυνος ασφυξίας

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου στη μέση της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, εάν οι προμήθειες της Ρωσίας μέσω ενός κρίσιμου αγωγού σταματήσουν εντελώς, σύμφωνα με τη σύμβουλο Wood Mackenzie Ltd.

Στο χειρότερο σενάριο όπου ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία θα κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Και η περιοχή θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς από τα αποθέματα μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος για την έρευνα φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

Avatar

Σεραφείμ Κοτρώτσος