Η δεύτερη ανάγνωση της ομιλίας Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΕΒ: Γιατί προειδοποίησε για κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής

 Η δεύτερη ανάγνωση της ομιλίας Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΕΒ: Γιατί προειδοποίησε για κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής

Η υπενθύμιση του Αλέξη Τσίπρα στους βιομήχανους για τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την προσμονή της ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ ήταν μια μικρή ρεβάνς για τον πρώην πρωθυπουργό. Είναι η δική τους συνταγή επιτυχίας και το περίφημο «Μητσοτάκης effect» που έβλεπαν σε ό,τι θετικό συνέβαινε στην οικονομία της χώρας μόνο που σήμερα αυτό το αποτύπωμα εξελίσσεται σε κίνδυνο μιας νέας κοινωνικής αναταραχής.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αποδράσει από τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησής του για τη γιγάντωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης εξαιτίας των δικών επιλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βασικό κορμό της προεκλογικής του στρατηγικής την αντιπαράθεση με τη ΝΔ στα θέματα της οικονομίας που είναι και το πρώτο θέμα που απασχολεί έντονα τους πολίτες. Οι επιπτώσεις από τις επιλογές του ίδιου του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον ορατές με αιχμή την ενεργειακή ακρίβεια με τις επιλογές της κυβέρνησης να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της κρίσης, αλλά και την ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά που είναι φέρνει τη χώρα σε ρεκόρ πληθωρισμού και με τους μισθούς καθηλωμένους για τρία χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στο Συνέδριο του ΣΕΒ για να στηλιτεύσει τη στάση εκείνης της μερίδας των μελών του Συνδέσμου Βιομηχάνων οι οποίοι έθεταν σταθερά εμπόδια στην αύξηση των μισθών και έβλεπαν στην επελαύνουσα τότε ΝΔ του κ. Μητσοτάκη την κυβέρνηση που θα βελτίωνε όλους τους δείκτες της οικονομίας και της φορολογίας.

  • «Ήταν, κάποιοι που λέγανε εάν θυμάστε τότε, τρία χρόνια πριν, ότι η μείωση των spreads οφείλεται στο λεγόμενο Μητσοτάκης effect» είπε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος όλους όσοι στην προσμονή και μόνο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη θα βελτιωνόταν το κλίμα.

Σήμερα ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφιο ποσοστό, η αύξηση του ενεργειακού είναι διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ασφυκτιούν οδεύοντας στα όρια της επιβίωσης.

Κώδωνας κινδύνου

Ο κ. Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου όχι μόνο για τις τραγικές επιπτώσεις από τις «σωτήριες» νεοφιλελεύθερες επιλογές, αλλά έβαλε και τη παράμετρο της κοινωνικής έκρηξης. Δεν ήταν η πρώτη φορά, ωστόσο η υπόμνηση στο ΣΕΒ ήταν μια σαφής προτροπή ανάληψης της ευθύνης που αναλογείς τον επιχειρηματικό κόσμο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης με αιχμή τους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι.

  • «Μετά από 8 χρόνια θυσιών και κόπων να ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, αμφισβήτησης του συνόλου του πολιτικού συστήματος, θα έλεγα εγώ, γιατί αυτά είναι τα δεδομένα μιας κοινωνικής κρίσης, είναι κρίμα να συμβεί. Και πρέπει να το προλάβουμε» ήταν σαφής προειδοποίηση του κ. Τσίπρα προς τους βιομήχανους καλώντας τους ουσιαστικά να αντιληφθούν ότι σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να αυξήσουν και τους μισθούς και να βελτιωθούν οι όροι της μισθωτής εργασίας.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας στη λογική του μαστίγιου και του καρότου κάλεσε τους εκπροσώπους του εγχώριου κεφαλαίου να αλλάξουν τη στρατηγική τους στην οικονομία τείνοντας παράλληλα χείρα φιλίας για να εξυπηρετηθεί ο δικός τους στόχος της πολιτικής αλλαγής αναγνωρίζοντας με τη σειρά του το ζήτημα του υπέρογκου μη μισθολογικού κόστους.

Εξαντλήθηκαν

Διαβάζοντας δηλαδή πιο προσεκτικά τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά είπε στο ΣΕΒ ότι η επιλογή Μητσοτάκης ΝΔ πτώχευσε στην πρώτη μείζονα οικονομική κρίση.

Από την Κουμουνδούρου εξάλλου επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης με την εμμονή του να μην μειώνει για παράδειγμα τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ουσιαστικά παραδέχεται ότι έχει αδειάσει το μαξιλάρι και έχει φέρει παρά τις μεγαλοστομίες την ελληνική οικονομία σε οριακό σημείο.

  • Αυτή την ώρα εκτιμάται ότι η οικονομία κινείται από τα υπερέσοδα στη φορολογία που στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από τον ΕΦΚ στη βενζίνη και τα καύσιμα και ανέρχονται στο 1δισ.€. Το πάρτι των απευθείας αναθέσεων και των επιχορηγήσεων εξάντλησε τους πόρους και τώρα είναι οι πολίτες που καλούνται με πενιχρές επιδοματικές πολιτικές να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

Τα περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση εκτιμούν στην Κουμουνδούρου και για το λόγο αυτό θεωρούν ότι πριν αρχίσει να βαθαίνει η κρίση, ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει στις κάλπες το Φθινόπωρο. Εξάλλου όπως παρατηρούν οι αμφισημίες και οι παλινωδίες του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Γεραπετρίτη να βγαίνει να κάψει τα εκλογικά σενάρια που φούντωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λίγες μόνο ώρες νωρίτερα δεν είναι παρά σπασμωδικές κινήσεις πανικού καθώς εδώ και έξι μήνες ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει το όπλο του εκλογικού αιφνιδιασμού των αντιπάλων του.  

Σχετικά Άρθρα