Το βίντεο με το επεισόδιο Ακάρ – Η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών

 Το βίντεο με το επεισόδιο Ακάρ – Η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών

Ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς Έλληνες βουλευτές «στρίμωξαν» τον Χουλουσί Ακάρ και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Το επεισόδιο συνέβη κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε να θέτει τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών – κάτι που το χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα» – και όλης της γνωστής ρητορικής της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, τον λόγο πήραν οι Έλληνες βουλευτές.

Δείτε βίντεο από το πρωτοφανές επεισόδιο:

Σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Μανούσο Βολουδάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδο, αντέδρασε αμέσως στις προκλήσεις Ακάρ.

Το χρονικό του επεισοδίου με τον Ακάρ

Οι Έλληνες βουλευτές απάντησαν στον Τούρκο υπουργό Άμυνας ότι η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία. Στη συνέχεια τού είπαν πως «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία χωρών από τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, από τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών».

Ο κ. Ακάρ, εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών. Τον ρώτησαν για το casus belli, λέγοντάς του πώς μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το casus belli, όταν υπάρχει αυτή η εχθρική συμπεριφορά. Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εκνευρίστηκε επίσης όταν ένας από τους Έλληνες βουλευτές χρησιμοποίησε τη φράση «συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».

Μάλιστα, ο Ακάρ, για να διακόψει τη διαδικασία, προτού προλάβει να θέσει τις ερωτήσεις του και ο τρίτος Έλληνας βουλευτής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προφασίστηκε ότι έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Άμυνας, αλλά έμεινε στην αίθουσα για πολλή ώρα μετά τον καβγά. Πριν φύγει από το βήμα, ωστόσο, σχολίασε: «Πολλοί Έλληνες μιλάτε».

Τι συνέβη στην αίθουσα με τον Χουλουσί Ακάρ

Ο Μανούσος Βολουδάκης περιέγραψε επίσης στο iefimerida όσα συνέβησαν με τον Ακάρ στην αίθουσα της συνεδρίασης των βουλευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Ο Χουλουσί Ακάρ ξεκίνησε να μιλάει πολύ πολιτισμένα, για την ασφάλεια της Τουρκίας, για τον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών και τέτοια πράγματα. Στη συνέχεια, όμως, ξεκίνησε τις γνωστές προκλήσεις εναντίον μας.

«Αντιδράσαμε όλοι οι Έλληνες βουλευτές, ο κάθε ένας με τον τρόπο του, αυτός όμως πρόλαβε να ακούσει μόνο δύο, εμένα και τον Λιβανό. Εγώ, του είπα ότι δεν μπορείτε να μας λέτε από τη μια για ειρηνική συνύπαρξη και κάθε μέρα να έχουμε απειλές πολέμου από εσάς», μας ενημερώνει.

«Σε εκείνο το σημείο», συνεχίζει ο βουλευτής Χανίων, «στράφηκα και προς τους συναδέλφους από τις άλλες χώρες, προκειμένου να ενημερωθούν και αυτοί για την κατάσταση. ”Δεχόμαστε όχι μόνο φραστικές απειλές αλλά και καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, που πληθαίνουν τελευταία, ενώ γίνονται και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Πολλοί από εσάς έχετε πάει διακοπές σε αυτά τα νησιά. Φανταστείτε ότι τώρα μπορεί να πετούν τουρκικά αεροπλάνα από πάνω και να τα αναχαιτίζει η ελληνική αεροπορία, και πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από αυτό”».

Στη συνέχεια, ο Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στο θέμα της αποστρατικοποίησης. «Συμβαίνει το παράδοξο», είπε στον Χουλουσί Ακάρ, «η Τουρκία να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη και να μας λέτε εμάς τι να κάνουμε με τον στρατό μας, εντός της επικράτειάς μας. Αυτό θυμίζει λίγο την κατάσταση στην Ουκρανία».

Ο λόγος που αναφέρθηκε στην Ουκρανία και έκανε παραλληλισμό με την κατάσταση στο Αιγαίο ο Έλληνας βουλευτής ήταν για να ευαισθητοποιήσει για το ζήτημα ακόμα περισσότερο τους άλλους συναδέλφους του.

«Η πολεμική ρητορική σας το τελευταίο διάστημα ενισχύει το ηθικό μας και την ομοψυχία μας, και φυσικά δεν θα υποχωρήσουμε», κατέληξε.

Ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε με αναφορές για… ελληνικές υπερπτήσεις στις 27/4 πάνω από τουρκικό έδαφος.

«Εγώ δεν είχα το δικαίωμα της δευτερολογίας», περιγράφει ο Μανούσος Βολουδάκης, «οπότε εκτός μικροφώνου του φώναξα ότι εσείς τα κάνετε αυτά επί χρόνια και καθημερινά, τι μου λέτε για τις 27/4»…

Τότε, ο Ακάρ είπε ότι πρέπει να φύγει βιαστικά για να προλάβει μια πτήση για Βρυξέλλες, αποφεύγοντας ουσιαστικά την άβολη θέση στην οποία τον έφεραν οι Έλληνες βουλευτές. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πέρασε αρκετό χρόνο, στη συνέχεια, στα πηγαδάκια έξω από την αίθουσα…

Θεόκριτος Αργυριάδης