Η Αμερική από το γκρίζο στο…μαύρο;- Νέο υπερσυντηρητικό τσουνάμι με την σφραγίδα των “τραμπιστών” του Ανωτάτου Δικαστηρίου- Πολλά κρίνονται στην μάχη του Νοεμβρίου

 Η Αμερική από το γκρίζο στο…μαύρο;- Νέο υπερσυντηρητικό τσουνάμι με την σφραγίδα των “τραμπιστών” του Ανωτάτου Δικαστηρίου- Πολλά κρίνονται στην μάχη του Νοεμβρίου

Ήταν η συνεργασία των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να επιβεβαιώσουν συντηρητικούς δικαστές και να μεταμορφώσουν το ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα, που άνοιξε το δρόμο για την απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή (εδώ) του το Acossiated Press.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ έθεσε σε κίνηση τη στρατηγική, δημιουργώντας την αναμόρφωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εμποδίζοντας τον διορισμό του τότε δικαστή Merrick Garland από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2016 και αλλάζοντας τους κανόνες της Γερουσίας για να επιβεβαιωθούν εύκολα οι επιλογές του Τραμπ. Ήταν ένα μακρύ παιχνίδι που προσπάθησε να κλειδώσει μια συντηρητική δικαστική πλειοψηφία για τις επόμενες δεκαετίες.

Τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατευθύνονται σε ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που πρόκειται να γίνουν γρήγορα δημοψήφισμα για την απόφαση του δικαστηρίου να ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade, καθώς οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο. Με το έθνος να είναι πολωμένο, οι Δημοκρατικοί ορκίζονται νομοθεσία για την προστασία της πρόσβασης στις αμβλώσεις και ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιβάλουν περαιτέρω όρια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί: Οι 2 από τους 3 δικαστές που διόρισε ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν δεσμευτεί κατά τη σχετική ακρόαση προ του διορισμού ότι δεν θα επανεξετάσουν τον νόμο περί αμβλώσεων.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το 67% των Αμερικανίδων και το 59% των Αμερικανών διαφωνούν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του CBS. Ανησυχούν επίσης ότι θα υπάρξει συνέχεια: Το 57% πιστεύει ότι το επόμενο κτύπημα θα είναι στο δικαίωμα ομοφύλων στο γάμο και το 55% ότι θα περιοριστεί η πρόσβαση στον έλεγχο γεννήσεων. Τον κίνδυνο επεσήμανε και η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόζι: Αν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές, Νοέμβριο, κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, θα επιβάλλουν πανεθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε χθες τις Πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, να μην δοκιμάσουν να απαγορεύσουν και το «χάπι της επόμενης μέρας» διότι αυτό ανήκει σε ομοσπονδιακή δικαιοδοσία. Το 54% των αμβλώσεων στις ΗΠΑ το 2020 έγινε με χάπι, από 39% το 2017.

Η μάχη του Κογκρέσου

Το διακύβευμα είναι υψηλό με τον έλεγχο του Κογκρέσου στην ισορροπία, επισημαίνει το Acossiated Press. Με τη βαθμολογία αποδοχής του Μπάιντεν χαμηλή και τις οικονομικές συνθήκες ζοφερές με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και άλλα σημάδια πληθωρισμού, οι Ρεπουμπλικάνοι ευνοούνται να πάρουν έδρες και στα δύο κοινοβούλια και να ανακτήσουν τον έλεγχο. Οι Δημοκρατικοί έχουν μόνο ένα μικρό περιθώριο λίγων ψήφων στη Βουλή και μετά βίας κατέχουν την ισόποσα μοιρασμένη 50-50 Γερουσία επειδή η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ψηφίζει σε περίπτωση ισοψηφίας.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, από την Καλιφόρνια, προειδοποίησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για το έργο τους και σχεδίαζαν ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα εάν κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης μιας εθνικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

«Δεν μπορούν να τους επιτραπεί να το κάνουν αυτό», είπε η Πελόζι. «Μην κάνετε λάθος: Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών είναι στις κάλπες αυτόν τον Νοέμβριο».

Avatar

Σεραφείμ Κοτρώτσος