ΓΣΕΒΕΕ: Ντροπιαστικά και άτολμα τα μέτρα Μητσοτάκη
Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε πως θα είναι το πρώτο μέτρο στήριξης που θα υλοποιήσει, τώρα φέρνουν μείωση για 5 μήνες, όταν έχει χαθεί τζίρος τριμήνου ή και εξαμήνου για τις εποχικές επιχειρήσεις, ενώ ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες δίνουν ρευστότητα θυμίζει το πώς βγήκαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια το 2008, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης θα τα χαρακτήριζα άτολμα, δεν δίνει δυνατότητα σε επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες να δουν την επόμενη ημέρα μέσα από πρίσμα ασφάλειας. Είναι άτολμα όσον αφορά την διασφάλιση από το φόβο, το άγχος τους, είπε ο κ. Καββαθάς.
Υπολείπονται επίσης των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ τα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους. Με την εξαγγελία, καλύπτεται ουσιαστικά το 60% της διαφοράς που προκύπτει, άρα τουλάχιστον 20% είναι χαμένο. Αλλά οι αποδοχές των εργαζόμενων έχουν να κάνουν τόσο με την αξιοπρεπή τους διαβίωση όσο και με την ενεργή ζήτηση στην αγορά. Η ΓΣΕΒΒΕ είχε προτείνει για εργαζόμενους που παραμένουν σε αναστολή ή θα περάσουν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης να καλύψει η Πολιτεία τοο 100% του ονομαστικού μισθού.
«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την για πέντε μήνες μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Πέρυσι τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωνε τον ΦΠΑ από 24% στο 13% στο 50% του κλάδου (και εμείς ζητούσαμε να γίνει στο 100% του κλάδου) η ΝΔ είχε καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούσε το ίδιο και προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα είναι το πρώτο μέτρο στήριξης της εστίασης θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολό της. Ένα χρόνο μετά, έρχεται μία μείωση από 24% σε 13% για πέντε μήνες, όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι η εστίαση έχει χάσει το ένα τέταρτο του κύκλου εργασιών του έτους και έχει μπροστά της αβέβαιο περιβάλλον. Ειδικά οι εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις, έχουν χάσει ένα εξάμηνο.
Δεν σκέφτεται κανείς, τόνισε, ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ο μεγαλύτερος ίσως εργοδότης στη χώρα, με 300.000 εργαζόμενους. Υποτιμάται ένας κλάδος που προσφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ και στην απασχόληση σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχει κλάδος που να μην εμπλέκεται με την εστίαση, αρχής γενομένης από την πρωτογενή παραγωγή, ενώ π.χ. το 90% του κύκλου εργασιών της ελληνικής ζυθοποιίας είναι μέσω εστίασης. Η βιομηχανία τροφίμων, τα τεχνικά επαγγέλματα, ακόμη και ο πολιτισμός, τα πνευματικά δικαιώματα, τα έπιπλα, ακόμη και ο ιματισμός… η ίδια μας η ζωή είναι συνδεδεμένη με την εστίαση, όλες μας τις ωραίες και δύσκολες στιγμές της ζωής μας, σε ένα καφέ, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο. Μετουσιώνει τον τρόπο ζωής των πολιτών.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή παραμένουν τα ίδια εργαλεία, μαζί με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που το πρώτο έχει πάρα πολλά αρνητικά (γι` αυτό δεν υπάρχει απορροφητικότητα και ενδιαφέρον των επιχειρήσεων) και το δεύτερο απευθύνεται ουσιαστικά, μέσω του τραπεζικού συστήματος, σε αυτούς που έχουν λεφτά, όταν ζητούν εξασφαλίσεις και cash collateral. Εκτίμησε μάλιστα ότι κάνουν αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, ουσιαστικά πέμπτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ώρα που τα δάνεια αυτά είναι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου… Μου θυμίζει τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ Ι και ΙΙ μέσα από τα οποία χάθηκαν 4 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τα είχαν ανάγκη και πολλά δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, αλλά αποταμιεύθηκαν στο εξωτερικό.