Γιώργος Μήτσου: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τα Καλάσνικοφ που τον γάζωσαν – Ο Κύπριος και η “Νταίζη”

 Γιώργος Μήτσου: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τα Καλάσνικοφ που τον γάζωσαν – Ο Κύπριος και η “Νταίζη”

Τα δύο Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην εν ψυχρώ δολοφονία του 38χρονου ιδιοκτήτη βενζινάδικου στον Γέρακα, το πρωί του Σαββάτου, βρέθηκαν μέσα στο καμένο βαν που εγκατέλειψαν οι δράστες.

Τα όπλα θα αναλυθούν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για το κατά πόσο φέρουν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό.

Στο σημείο της δολοφονίας του Γιώργου Μήτσου, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν επίσης 40 κάλυκες, ενώ από τις εικόνες που έχουν συλλέξει από βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και στη Λεωφόρο Μαραθώνος και στους γύρω δρόμους εκτιμάται ότι οι δράστες φορούσαν μαύρα ρούχα, full face μάσκες και ήταν ιδιαίτερα σωματώδεις.

Η αστυνομική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναζητείται υλικό από κάμερες από το σημείο όπου οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημα.

Τι είπαν αυτόπτες μάρτυρες

Τις περιγραφές των δυο αυτοπτών μαρτύρων – υπαλλήλων που ήταν μπροστά στη δολοφονία του Γιώργου Μήτσου εξετάζουν με πολύ προσοχή οι Αρχές. Πρόκειται για τα δυο άτομα που ήταν στο βενζινάδικο πριν ακόμα φτάσει ο 38χρόνος και είδαν μπροστά τους όλη η σκηνή της εκτέλεσης. Όπως είπαν είδαν το βαν να μπαίνει στο βενζινάδικο και δυο άνδρες να κατεβαίνουν και να «γαζώνουν» τον Γιώργο Μήτσου.

«Το βαν σταμάτησε και από την πίσω πόρτα που άνοιξε βγήκαν δυο με καλυμμένα χαρακτηριστικά που κρατούσαν μακρύκανα όπλα. Άρχισαν να πυροβολούν στην πλευρά που ήταν ο Γιώργου Μήτσου. Όλα έγιναν γρήγορα πολύ γρήγορα και αμέσως μετά μπήκαν πάλι στο βαν και με μεγάλη ταχύτητα εξαφανίστηκαν» είπε ένας από τους μάρτυρες.

Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι οι δράστες παρακολουθούσαν από το σπίτι του τον επιχειρηματία όταν έφυγε. Ήταν σε κοντινή απόσταση πίσω από το αυτοκίνητο του και αφού τον άφησαν να μπει μέσα στο χώρο του καταστήματος κοντά στις αντλίες καυσίμων εκτέλεσαν το σχέδιο τους.

«Σίγουρα δεν ήταν μόνο αυτοί που ήταν στο βαν. Υπήρχε και ομάδα υποστήριξης με μηχανές, μπορεί και δεύτερο βαν ώστε να επέμβουν σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά ενώ συνεργοί τους τούς περίμεναν και τους παρέλαβαν από το σημείο που έκαψαν το βαν» είπε στο CNN Greece στέλεχος της Κατεχάκη.

Καταγγελίες για λαθρεμπόριο

Σε ποσοστό 30% αυξήθηκαν οι καταγγελίες πολιτών και οι πληροφορίες για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων, μετά την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η αύξηση των τιμών, μεγιστοποίησε και τα κέρδη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και νόθευσης καυσίμων, τα οποία δραστηριοποιήθηκαν εντονότερα, όπως διαπιστώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κυκλώματα λαθρεμπόρων και GREEK MAFIA, τα τελευταία χρόνια φέρνουν τόνους χημικών διαλυτών με βυτιοφόρα, κυρίως από την Βουλγαρία, με παραλήπτες εταιρείες “μαϊμού”, με χρώματα και βερνίκια, οι οποίες δεν έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης. Οι χημικοί διαλύτες αναμιγνύονται με αμόλυβδη βενζίνη και μετατρέπονται σε ένα νοθευμένο καύσιμο. Μάλιστα αν η πρόσμιξη του διαλύτη είναι σε ποσοστό 30%, της συνολικής ποσότητας του νοθευμένου καυσίμου, αυτή δεν εντοπίζεται σε έναν επιτόπιο έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών παρά μόνο αν υπάρχει σχετική πληροφορία και δείγμα του καυσίμου αναλυθεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Ενδεικτικά, ένα λίτρο χημικού διαλύτη, κοστίζει για τον λαθρέμπορο περίπου… 10 λεπτά, και πωλούνται ως νοθευμένη βενζίνη για περισσότερα από 2 ευρώ!

Ο Κύπριος “μπράβος” και η GREEK MAFIA

Η διασύνδεση λαθρεμπόρων καυσίμων και ελληνικής μαφίας αναδείχθηκε σε υπόθεση που χειρίστηκαν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας το 2019.

Ένας 53χρονος Κύπριος “μπράβος”, ο οποίος απασχολούσε τις κυπριακές Αρχές για απόπειρες ανθρωποκτονιών, βομβιστικές επιθέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.α., ήταν ο “κυρίαρχος” δικτύου λαθρεμπορίας καυσίμων με τέσσερις ομάδες στην Ελλάδα, τις οποίες διαχειρίζονταν ηγετικά μέλη της GREEK MAFIA.

Ο Κύπριος διατηρούσε δύο μεταφορικές εταιρείες με έδρα την πόλη Πάζαρτζικ, σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Συνελήφθη τα τέλη Απριλίου, στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας δυνάμει του εντάλματος των κυπριακών αρχών.

Σε αυτή την υπόθεση κατηγορήθηκαν 70 άτομα, μέλη των τεσσάρων ομάδων, που δραστηριοποιούνταν σε Ασπρόπυργο, Μενίδι και Κορωπί, ενώ 25 ήταν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που φαίνεται να ανήκαν ή να ελέγχονταν από τα μέλη της ελληνικής μαφίας. Η αρχή της έρευνας έγινε όταν βυτιοφόρο του Κύπριου μετέφερε χημικούς διαλύτες προς εταιρεία, στο ΑΦΜ της οποίας φαινόταν ότι δεν υποβάλλονταν φορολογικές δηλώσεις.

Ο “τομέας” του Ασπροπύργου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν υπό τον έλεγχο του “Θείου ΤΖΟ”, Γιάννη Σκαφτούρου, ενώ στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλεκόταν στενό συγγενικό του πρόσωπο, και αρκετά ακόμη, που εμπλέκονταν ή είχαν κατηγορηθεί για δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Βυτιοφόρα καταχωρισμένα σε εταιρεία του στενού συγγενικού προσώπου του “θείου Τζο”, βρέθηκαν να φορτώνουν διαλύτες από κρυφές αποθήκες του Ασπροπύργου προκειμένου να τους μεταφέρουν σε πρατήρια ιδιοκτησίας τους. Ο “τομέας” του Μενιδίου, φαίνεται να ήταν υπό τον έλεγχο του επίσης δολοφονημένου Βασίλη Στεφανάκου, που φαίνεται πως πέρα από την τροφοδοσία “μιλημένων” βενζινάδικων, είχε επεκταθεί στην απευθείας μεταφορά χημικών διαλυτών, με βυτιοφόρα ιδιοκτησίας του. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τα ονόματα συγγενών του δολοφονηθέντος το 2018 στο Χαϊδάρι Βασίλη Στεφανάκου, καθώς και ακόμα ενός ιδιοκτήτη πρατηρίων που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο καυσίμου στην αρχή της περασμένης δεκαετίας.

Ο λαθρέμπορος της “Νταίζυ”

Η υπόθεση του 2019, ξεκίνησε μετά από πληροφορίες του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της ΑΑΔΕ έπειτα από κατασχέσεις βυτιοφόρων στα ελληνοβουλγαρικά, και παράλληλες αναφορές ανταγωνιστή, φερόμενου διακινητή νοθευμένων καυσίμων σε βενζινάδικα ιδιοκτησίας του.

Ο “ανταγωνιστής” είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα μπράβων υπό τον Μανώλη Καραγιάννη, γνωστό με τα προσωνύμια “Σαμπρέλας”, “Νταίζη”, ή “Καράφλας”, ο οποίος δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Π. Φάληρο. Τον Απρίλιο του 2019, πρατήριο ιδιοκτησίας του “ανταγωνιστή” στα βόρεια προάστια, είχε γίνει στόχος ένοπλης επίθεσης με πολεμικό Καλάσνικοφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα ημέρες πριν την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο σε πρατήριο υγρών καυσίμων του “ανταγωνιστή”, όπου εντοπίστηκαν δύο κρυφές δεξαμενές, περίπου 15.000 λίτρα νοθευμένο καύσιμο και ηλεκτρονικό σύστημα με τηλεχειριστήριο, το οποίο έκανε την εναλλαγή μεταξύ των νόμιμων και παράνομων δεξαμενών που τροφοδοτούσαν τις αντλίες του πρατηρίου καθώς και υπολογιστής, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος και παρακολουθούσε τη διακίνηση καυσίμων από τις δυο παράνομες κρυφές υπόγειες δεξαμενές.

Ο “ιδρυτής” των εικονικών εταιρειών

Παραλήπτες των χημικών διαλυτών στην Ελλάδα, εμφανίζονταν εταιρείες “φαντάσματα” με έδρα την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ως “ιδρυτής” εμφανιζόταν ένας 50χρονος Έλληνας, ο οποίος το 2021, συνελήφθη στη Ραφήνα, κατηγορούμενος για απόπειρα αρπαγής μιας 13χρονης…

Όταν τα βυτιοφόρα έπεφταν σε έλεγχο των τελωνειακών αρχών, οι οδηγοί έδειχναν πλαστά παραστατικά έγγραφα και τιμολόγια που είχαν κοπεί στο όνομα των εταιρειών-μαϊμού. Τον Νοέμβριο του 2019, μπήκε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα βυτιοφόρο μεταφέροντας χημικούς διαλύτες με παραλήπτη εταιρεία στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία ήταν ανύπαρκτη και το βυτιοφόρο κατέληξε σε αποθήκη κοντά στη Λεωφόρο Κορωπίου-Μαρκοπούλου. Μερικές ώρες αργότερα από τον ίδιο χώρο μικρότερα βυτιοφόρα φόρτωσαν από την αποθήκη χημικούς διαλύτες προκειμένου να διανείμουν τις ποσότητες στα 25 συνεργαζόμενα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης