Γερμανία: Βεβαιότητα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 Γερμανία: Βεβαιότητα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία δήλωσε πως είναι “πολύ σίγουρη” ότι το ΝΑΤΟ θα καταλήξει σε συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, αλλά δεν θα ήταν “καταστροφή” αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

“Όσο ωραίο θα ήταν ανακοινωθούν απτά βήματα — [άλλο τόσο] δεν θα ήταν καταστροφή αν χρειάζονταν λίγες παραπάνω εβδομάδες”, είπε η πηγή. “Αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας κατά την άποψή μας είναι πως δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα”.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με την εναντίωση της Τουρκίας που τις έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζουν και προστατεύουν Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις που χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ευελπιστώντας να ξεμπλοκάρει ο φάκελος πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Avatar

Μανώλης Δράκος