Γενική απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο: Μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις – Τα αιτήματα
Μεγάλη είναι η συμμετοχή στη γενική απεργία που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο φέρνει ριζικές αλλαγές στο 8ωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες και τη συλλογική δράση των εργαζόμενων. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ το ΠΑΜΕ αλλά και Εργατικά Κέντρα ενώνουν τελικά τις φωνές τους.
Τα καλέσματα των συνδικάτων είναι για τις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκεί όπου θα συγκεντρωθούν και οι δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το εργασιακό ως μητέρα των μαχών.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν ότι η ΝΔ φέρνει την κατάργηση του οκταώρου, την πληρωμή των εργαζόμενων με ρεπό αντί για υπερωριακή αμοιβή, όπως ομολόγησε ο ίδιος υπουργός Εργασίας, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών, υπογραμμίζοντας ότι καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις προς όφελος της ατομικής διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιχειρεί να μετατρέψει την χώρα μας σε αγορά φθηνής, ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα, μία εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη συνολικά για την οικονομία και ειδικά για την νέα γενιά αφού αναμένεται να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα brain drain.
Ανάλογα καλέσματα και αντιδράσεις έχουν δημοσιοποιήσει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25) αλλά και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Απεργιακές ινητοποιήσεις διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας:
Να «νεκρώσει» όλη η χώρα την Πέμπτη για να πεταχτεί στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό νομοσχέδιο, είναι το μήνυμα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που διοργανώνουν ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις:
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης έχει οριστεί στις 10 π.μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10 π.μ. στην πλ. Καραϊσκάκη.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας
Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη και οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). «Να μην πάει μέρα και ώρα χαμένη για τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, μέσα και έξω από τα καράβια, στην περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.
Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ
Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Έτσι, τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει επίσης πάρει η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).
Απεργία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, καλώντας όλους τους δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».
Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών».
ΟΕΝΓΕ: Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται!
Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη 10/6. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Στη βουλή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με διατάξεις για περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας
Η ΓΣΕΕ σύρθηκε στην απεργία
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει κινητοποιήσεις στις 3 Ιουνίου, με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος να κηρύττει εκ των υστέρων 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου. Στη συνέχεια η ΑΔΕΔΥ μετέθεσε τη δική της απεργία για τις 10 Ιουνίου «υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την μετάθεση της 24ωρης απεργίας που είχε προγραμματίσει, ώστε να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στα συλλαλητήρια και την απεργία της 10ης Ιουνίου. «Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και άλλες δράσεις που στόχο έχουν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της Απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, αποσύρεται», αναφέρει το ΕΚΑ ενώ στην απεργία της 10ης Ιουνίου καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καθώς και πολλά ακόμα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.
«Oι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων» σημειώνει από την πλευρά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το οποίο ελέγχεται απο το ΚΚΕ και καλεί σε αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το ΠΑΜΕ επίσης σε γενική απεργία στις 10 Ιουνίου ενώ στις 3 του μήνα διοργάνωσε «αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα».
Νωρίτερα, η ΓΣΕΕ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις κατά την ημέρα της απεργίας. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν εξήγησε το σκεπτικό για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας (γιατί δηλαδή δεν ακολούθησε τα ήδη κατατεθειμένα απεργιακά πλάνα για τις 3/6), καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα έρθει προς συζήτηση το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να το φέρει στη Βουλή μέσα στο Ιούνιο.
Θεσσαλονίκη: Με προσωπικό ασφαλείας την Πέμπτη ο ΟΑΣΘ
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει αύριο, Πέμπτη 10 Ιουνίου, ο ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονικη. Συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΘ, ενώ τα ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό.
Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής εκτελούν δρομολόγια σε 31 περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν και τα υπεραστικά δρομολόγια.
Απεργία και στα ΜΜΕ την Πέμπτη
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 07/06/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
«Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.
Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.
Η επίθεση της ΝΔ
Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ να φέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας «επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για καταφανές ψεύδος.
“Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε φορέα, όπως και του κάθε πολίτη, να έχει την άποψή του για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο “Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας”. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν η διαστρέβλωση αυτή γίνεται από εκείνους που έχουν ταχθεί να ενημερώνουν τους πολίτες” σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.
“Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ότι στο nομοσχέδιο “επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό”. Αποτελεί καταφανές ψεύδος. Πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μια απλή ανάγνωση αρκεί” προσθέτει.
Τέλος, η ΝΔ επισημαίνει ότι όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα. “Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν. Δυστυχώς είναι οι πρώτοι που τον παραβιάζουν” καταλήγει.